Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
42 user(s) are online (28 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 42

more...

Members Baru
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 5 »


Doa dan Amalan Ketika Mengandung
#1
Moderator
Info
Dear Mommies,

Rasanya topic nih dah ada dulu. Tapi dok korek dari tadi tak jumpa2. Saja nak upkan balik.

Kalau mommies ada specific doa or amalan yg diperturunkan dari org tua - tua (asalkan tak menyalahi aqidah hehe ), or nasihat dari alim ulama, sudi - sudikanlah share kat sini .

Apa yang saya amalkan so far cumalah:

1. First trimester, kerap membaca / mendengar surah Luqman. Kalau dlm keta, pasang kaset/cd surah tu.

2. Second trimester, baca surah Yusuf.

3. Third trimester, baca surah Maryam.

Apart from that, lepas solat doakan smoga dpt anak yg soleh/solehah, kuat iman, tetap solat and dengar cakap org tua.

Satu lagi doa, yg ni saya cuma tau version BM aje:
"Ya Allah, Kau indahkanlah budi pekerti anak - anakku, sebagaimana kau indahkan wajah mereka."

Silalah tambah lagi

Posted on: 2007/6/29 15:24
_________________
Tangan yang mengayun buai...
..and the journey continues
For Your Eyes Only
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Doa dan Amalan Ketika Mengandung
#2
Rakan Arif
Info
takde nak tambah aper cuma nak share je. masa arwah anak pertama sempat khatam al quran. masa hannah lak tak sempat baca quran tapi pas solat isyak selalu baca doa yg terdapat kat buku nama2 islam tu. kalo jalan pergi balik keje mulut tak renti2 kumat kamit baca doa nabi yunus. sampai sekarang ni masih lagi baca walaupun tak pregnant.

Posted on: 2007/6/29 16:01
_________________
Original Image
Original Image

[url=http://www.aizadania.blogspot.com]Saja...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Doa dan Amalan Ketika Mengandung
#3
Moderator
Info
Aiza, macam mana doa Nabi Yunus tu? Tq

Posted on: 2007/6/29 16:34
_________________
Tangan yang mengayun buai...
..and the journey continues
For Your Eyes Only
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Doa dan Amalan Ketika Mengandung
#4
Rakan Arif
Info
yes, doa nabi yunus ni ada kat dlm Quran (sorry tak ingat surah apa). Diamalkan ketika sakit... elok baca banyak2 masa dah rasa sakit contraction tu... disamping zikir2 lain...

"LaaIlaaha ilaa anta subhanakainni kuntumminadzalimin..."
Tiada tuhan melainkan Kau (Allah), Maha suci Engkau, dan sesungguhnya aku termasuk di kalangan org2 yg zalim (menzalimi diri)...

lebih kurang macam tu lah maksudnya. Sorry kalau salah taip yg bhs arab tu sebab tulis dlm bhs rumi ni kan... pls refer ayat tu yg bhs arab kat dlm Al-Quran.

Posted on: 2007/6/29 17:48
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Doa dan Amalan Ketika Mengandung
#5
Rakan Setia
Info
saja mencelah..
kitty tak de lah amalan ke dr org tua, cuma amalkan doa2, surah2 yg disarankan utk ibu mengandung tu lah.
sebahagiannya shiha dah sebut, tambah lagi surah yasin, surah taubat.
semer surah2 tu kitty amalkan dr awal mengandung lagi.
habis satu surah pegi surah yg lain.
tak tau pulak utk semester2 tu ade surah yg digalakkan.


Posted on: 2007/6/30 9:22
_________________
Dapatkan buku2, majalan, cd motivasi utk menjadi ibu yang hebat di http://www.stormreaders.net/Safuah
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Doa dan Amalan Ketika Mengandung
#6
Rakan Setia
Info
Quote:


"LaaIlaaha ilaa anta subhanakainni kuntumminadzalimin..."
Tiada tuhan melainkan Kau (Allah), Maha suci Engkau, dan sesungguhnya aku termasuk di kalangan org2 yg zalim (menzalimi diri)...

.


salam, ummuahmads, ayat i atas memang di ajar kepada saya utk dibaca sepanjang tempoh mengandung , disamping baca ayat kursyi. ayat dia ats elok dibaca sehingga dia sebati dalam hati, i.e hati kita kan sentiasa membacanya setiap ketika. InsayAllah mudah tempoh pregnancy dan sewaktu kelahiran. Ayat kursi, pun elok dibaca sentiasa tak kira waktu, walau pun tidak mengandung.

Posted on: 2007/6/30 11:23
_________________
Original Image

[url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image[/u...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Doa dan Amalan Ketika Mengandung
#7
Rakan Istimewa
Info
nak share...

trimester ada surah tertentu tu sebab ikut fasa perkembangan baby..
1st - sbb perkmbangan minda bayi byk berlaku masa ni.. tu sbb asid folik ambik masa ni.. surah luqman byk nasihat2 utk bentuk peribadi anak..

2nd - perkembangan fizikal baby byk masa ni... nabi yusuf kan manusia yg sempurna, tampan..

3rd - dekat2 kelahiran.. maryam wanita yg tabah harungi kesusahan mengandungkan bayi 'ajaib', bersalin tanpa manusia lain, hanya makan kurma + air zam-zam.. semoga ibu hamil pun bersalin anak sihat...

amalan2 lain..
bapa bykkan puasa sunat
jaga ibadah dgn Allah dan hubungan dgn manusia
bykkan taubat
baca quran dan doa supaya anak memahami isi kandungannya..
bercakap dgn anak, nasihat

shiha, apesal tiba2 topik ni? ehem ehem....

Posted on: 2007/6/30 12:41
_________________
ratuhati
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Doa dan Amalan Ketika Mengandung
#8
Rakan Setia
Info

thanks fikir.
paham lah nape ade surah tertentu.
Insyaallah lepas ni lebih kerap lah bc surah maryam mudah2an senang bersalin.... aminnn

Posted on: 2007/7/1 12:43
_________________
Dapatkan buku2, majalan, cd motivasi utk menjadi ibu yang hebat di http://www.stormreaders.net/Safuah
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Doa dan Amalan Ketika Mengandung
#9
Moderator
Info
thanx ummuahmads, kitty, zahra and fikir

doa nabi yunus nih, kalau tak salah saya, waktu nabi yunus terperangkap dalam ikan nun (ikan paus?) tu kan? hmm nanti cuba try cari kat mana ayat tu.. tapi senang aje ek, boleh la nak hafal terus

surah yasin tu insyaAllah sentiasa jadi amalan. Tapi surah taubat tu, hmm kena start lah nih..

ayatul kursi sememangnya ayat feveret hehe.. sblm tidur, lepas solat, naik keta, tinggalkan umah, nak tenangkan hati, nak hilangkan nervous - semua saya bantai ayat nih hehe

surah maryam tu, bagi saya tersangatlah betulnya. Waktu pregnantkan Husna dulu, by third trimester, banyakkan baca surah nih, plus dlm keta or waktu ofis banyakkan dengar kaset surah nih. Alhamdulillah waktu beranakkan Husna, senang dan cepat. Gembira aje waktu delivery process tu, even though cuma sorang houseman (yg tersangat junior) and sorang nurse yg sambut baby Husna

Quote:

fikir wrote:

shiha, apesal tiba2 topik ni? ehem ehem....


alahai fikir, sudah terang lagikan bersuluh hehe

Posted on: 2007/7/2 9:40
_________________
Tangan yang mengayun buai...
..and the journey continues
For Your Eyes Only
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Doa dan Amalan Ketika Mengandung
#10
Rakan Istimewa
Info
kalau begitu Tahniah Shiha..... bila EDD?
saya insyaAllah 23/8.... tak sampai 2 bulan lg... tp terasa mcm kurang je amalan2 saya nih... rasanya masih blm terlewat kan?

saya amalkan surah2 dlm bulan amalan ketika menagndung. buku keluaran pustaka nu'man

Posted on: 2007/7/2 10:00
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 5 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image