Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
29 user(s) are online (20 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 29

more...

Members Baru
konnor3839 2014/4/24
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 »


ikat rahim
#1
Rakan Karib
Info
assalamualaikum..

nak mintak pendapat rakan2 kat sini tentang kaedah ikat rahim ni..
saya dah ada 4 org anak berumur antara 2-11 thn. umo saya pn dah 34 thn.
setakat ni saya telah cuba mcm2 cara merancang iaitu mkn pil dn injection tuh. saya dah mula rasa bosan.sejak saya amalkan kaedah merancang tu, berat saya naik..selera makan pn bertambah..nak buat cara semulajadi mmg x confident sbb dah penah try..mmg x jalan..mesti sangkut...
saya rasa dah tak nak pregnant lagi. tapi kalau ditakdirkan ada saya redha..saya terima...
lagipun faktor usia asben pn jd penyebabnya. jarak umo saya dan asben jauh dlm 20 thn. jadi saya ingat dah xnk la pregnant lagi. cukup la takat 4 org. so, berbalik pd soal ikat rahim ni...elok ke guna kaedah tu? adakah mmg confirm xkan pregnant? sekiranya tetiba nak pregnant bleh ke dibuka? ada ke apa2 effect? bilakah waktu yg sesuai utk buat?
kalau x elok, saya xnak la buat..takut juga..


Posted on: 2007/7/11 9:33
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: ikat rahim
#2
Rakan Arif
Info
setau saya kalo nak ikat atau BTS (kalo tak silap) memang 99.9% kompem takkan pregnant lagi. so bila decide nak BTS fikirlah masak2.... analisis pro dan kontra..

Posted on: 2007/7/11 9:35
_________________
Original Image
Original Image

[url=http://www.aizadania.blogspot.com]Saja...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: ikat rahim
#3
Rakan Istimewa
Info
Wasalam,

Wah! 20 tahun beza...tabik tabik tabik...

entah lah...sy tak tahu apa kebaikan or keburukan benda2 nie. may be ada org lain yang pernah buat, boleh bagi pendapat.

Posted on: 2007/7/11 9:36
_________________
Original ImageOriginal Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: ikat rahim
#4
Kenalan Baru
Info
dh ikat xtau plak bleh buka balik ke x..
tp kalo nk amik method ni mmg kna KEPUTUSAN MUKTAMAD la..agpun byk reason nape nk stop kn..why not!
papepun,baik consult ngn specialist dulu..

Posted on: 2007/7/11 10:19
_________________
Each baby is different just like every parent and pregnancy..
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: ikat rahim
#5
Rakan Arif
Info
bukan ke dah ikat takleh bukak balik... kan tiub fallopio tu dipotong pas tu diikat ke??? kalo salah btulkan.. ikat rahim ni last option bagi mereka yg benar2 tak nak anak lagi...

Posted on: 2007/7/11 11:26
_________________
Original Image
Original Image

[url=http://www.aizadania.blogspot.com]Saja...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: ikat rahim
#6
Rakan Rujuk
Info
kalau dua2 suami dan isteri setuju tak nak anak lagi, mungkin boleh suggest suami yang buat vasectomy.

kenapa hanya perempuan yang perlu bersusah payah in term of merancang keluarga? bak kata gynae saya, vasectomy in men is far much easier and much less complicated than internal operation ke atas perempuan.

tapi saya fikir orang2 kita ni macam taboo sikit kalau suruh suami buat vasectomy, sebab kat sini the process is irreversible. tapi kalau kat US boleh reversekan balik.

sekadar pandangan.

Posted on: 2007/7/11 11:40
_________________
casa arina

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: ikat rahim
#7
Rakan Arif
Info
it's BTL (bilateral tubal ligation)....kat malaysia ni vasectomy tak widely practice...hanya kat private jer (tu pun certain jer)...govt hosp jarang atau takda lg...

procedure dia, it's a minor operation..skarang ni guna laparoscopic method...guna camera...so, incision site tu kecil, tempoh nak baik pun cepat...ada 2 method...ada yg tube dipotong dan ada yg guna clip...usually guna clip semasa guna laparoscopic method...kalau potong then ikat masa lepas c-sect....boleh terus buat BTL terus...tak payah 2 x operate...

selalu kita advice kat women above 35 y/o and have already completed family....meaning that yg dah taknak beranak lg...sbb process ni irreversible...ada jugak failure rate, maknanyer termengandung selepas BTL but only 2%...

so kena discuss dgn hubby and ur doctor....


Posted on: 2007/7/11 13:43
_________________
Original ImageOriginal Image

Original Image

http://ezzuramd.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: ikat rahim
#8
Rakan Karib
Info
saya setuju ngan pendpt anamiraa tu..

dulu saya penah jg cadangkan kat asben..tapi biasa ler..mana dia nak..lagi satu..asben saya ni penakut..
nak tak nak saya la kena ambil langkah pencegahan.
untung nya kalau dpt suami yg memahami dan boleh bertolak ansur dlm hal mcm ni kan?
saya ni kalau ikutkan mmg nak lagi..tambah2 plak anak saya semuanya puteri.. tapi tu la..byk faktor yg menjadi penghalangnya..
tengok la mcmana..saya ni pn takut jg nak ikat tu..tapi ye la kan..Allah punya kuasa..kdg2 walau kita ambil langkah pencegahan pn kalau DIA nak bagi , sangkut jg..... dan walau kita tak buat apa2 pn kalau dah memang takder rezki tak dapat jg kan...


Posted on: 2007/7/11 14:27
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: ikat rahim
#9
Rakan Arif
Info
ayu04, bersabarlah.... Allah Maha Mengetahui kemampuan hambaNya.

Setahu saya, semua method pencegahan yg irreversible adalah tidak dibenarkan dlm Islam. Pls refer semula kpd yg lebih arif dlm hal agama.

Saya pernah baca soalan yg sama lebih kurang macam ni drp seorg ibu kpd pakar sakit puan harian metro. Jawapan yg diberikan pun lebih kurang yg macam dr ezura bagi tu, and dia pun suruh refer pd pakar agama tentang hukumnya dlm agama kerana memang sepanjang pengetahuan saya, tidak boleh method yg irreversible.

Wallahu`alam.

Posted on: 2007/7/11 16:27
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: ikat rahim
#10
Rakan Arif
Info
sayang lah kalau ikat rahim. kenapa tak cuba implan? yang cucuk dekat bawah lengan tu? atau guna IUD ker? tapi apa pun lebih baik lah rujuk dengan doktor dan berbincang dengan suami. kalau was-was juga buat sembayang istiqarahker, sembayang hajat ker?

Posted on: 2007/7/11 16:34
_________________
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image