Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
37 user(s) are online (26 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 37

more...

Members Baru
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14
DAckman 2014/4/13
CParamor 2014/4/13
AWalker 2014/4/12
T7731 2014/4/11


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 »


apa makanan terbaik untuk bayi 10 bulan??
#1
Kenalan Baru
Info
assalamualaikum mummy2 smua..selamat berpuasa.

my baby (amsyar fikri) baru cukup 10 bulan.sejak amsyar 5 bulan, saya dah kasi dia makan bubur nasi sebagai makanan tambahan selain daripada susu saya.(amsyar tak minum susu formula, dia nak susu badan je).1st stage saya campurkan bayam/sawi, carrot, kentang n bilis dalam bubur tu..memang berselera dia makan.kekadang saya masukkan sup dalam bubur dia.but now, saya dah tak masukkan bilis lagi dalam bubur dia sebab saya rasa bilis tu punca tahi amsyar berbau busuk sgt.bau macam orang dewasa yang dah makan macam2 ni... dan memang betullah tekaan saya sebab tahi amsyar dah tak busuk sgt macam dulu.semalam (30 okt) amsyar dah cukup 10 bulan.saya nak minta pandangan mummy2 yg lain :

a) selain daripada bayam/sawi, carrot n kentang, apa lagi yang boleh saya masukkan dalam bubur amsyar??

b) boleh ke amsyar makan bubur yang dah tak perlu di blend?
(amsyar dah ada 4 batang gigi, 2 atas 2 bawah)

c) boleh ke masukkan ikan dalam bubur? ikan apa yang sesuai? mcmana cara nak masak ikan tu, nak rebus dulu ke??

and apa2 lagi pendapat mummy2 yg lain tahu share lah dengan saya ye..al maklumlah..anak sulung, bukannya tahu sgt sebab tak dak pengalaman..

ok..TQ

Posted on: 2007/10/1 9:15
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: apa makanan terbaik untuk bayi 10 bulan??
#2
Rakan Arif
Info
cuba izulya search blk kt topic solid food.. byk sgt yg dibincangkn. ramai mummies citer mcm2 kt situ....
cara nk search..ada kt sebelah kanan atas yer.
good luck

Posted on: 2007/10/1 9:35
_________________
Original ImageOriginal Image [url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image[...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: apa makanan terbaik untuk bayi 10 bulan??
#3
Rakan Istimewa
Info
Quote:

izulya wrote:
.....boleh ke amsyar makan bubur yang dah tak perlu di blend?
(amsyar dah ada 4 batang gigi, 2 atas 2 bawah)

c) boleh ke masukkan ikan dalam bubur? ikan apa yang sesuai? mcmana cara nak masak ikan tu, nak rebus dulu ke??


it's up to u. kalu amsyar dh expert mengunyah, bleh bg bubur yg betul2 lembut. tp kalu still nk blend pun bleh gak.

mcm2 cr msk ikan, ada yg terus masuk dlm bubur. sy buat ikan steam. umur 10 bln ke atas dh bleh perkenal bwg, garlick, halia etc.

bleh jugak start perkenal ayam. tp lebihkn ikan dlm menu sbb elok utk perkembangan otak.

cam madoct ckp, rajin2 surf kat topik bwh ni :-
soild food for baby

juga web u bleh refer
home made food
annabel karmel

atau bc buku 'when & what to feed my baby' & 'pemakanan ank yg sihat & cerdas' terbitan karangkraf.

semoga membantu.




Posted on: 2007/10/1 12:18
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: apa makanan terbaik untuk bayi 10 bulan??
#4
Rakan Istimewa
Info
x yah kisar dah kalau 10 bulan.. lenyek je dgn garfu....
atau guna sudu/senduk dan tapis kasar...
kalau daging tu elok le kisar sbb daging liat sket...

10 bulan dah boleh try bagi finger food... potong buah panjang2, kecik2 yg baby boleh pegang.. biar dia suap sendiri sambil kita suap dia.... buah yg boleh bagi, betik, pisang, epal.. kalau nak mahal sket, avokado pun boleh...

ikan rebus/kukus.. kalau rebus pakai air sikit je.. ambik airnya utk campur dgn bubur... x pun masuk sekali dgn bubur.. hati2 dgn tulang ikan...

Posted on: 2007/10/1 15:04
_________________
ratuhati
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: apa makanan terbaik untuk bayi 10 bulan??
#5
Rakan Arif
Info
Quote:

fikir wrote:
x yah kisar dah kalau 10 bulan.. lenyek je dgn garfu....
atau guna sudu/senduk dan tapis kasar...


bubur humaira saya meamng buat halus lagi.. so, mb saya patut buat bubur nasi yang tak hancur sangat macam bubur lah yer?

btw, biasanya semua sayur (like bayam/brocoli/sawi) saya blend sekali masa prepare makanan dia tiap pagi.. then campur dalam bubur.. macam bayam tu, dah patut dilenyek gak ker atau perlu dipotong kecil2??

last month ada buatkan dia bubur n potong carrot dadu.. tapi semua yang masuk mulut dia sembur balik.. sebab tu saya buat semua blend sebab saya pk mb dia tak suka ada mende berketl2 dalam mulut dia.. mb i shud try again..




Posted on: 2007/10/1 15:15
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: apa makanan terbaik untuk bayi 10 bulan??
#6
Rakan Istimewa
Info
maira dah 11 bulan.. potong kecik2 je mamamaira.. lenyek sikit2 pun boleh utk kenalkan dia... w/pun x de gigi, gusi baby dah keras.. dia kunyah dgn gusi la...

tekstur baru mmg ambik masa utk dia suka... sama la macam mula2 kenalkan solid dulu... dan mula2 kenalkan makanan jenis baru pun cam tu gak.. dia reject hari ni, nanti2 try le lagi.... carrot tu dadu kecik2 sgt... dan lenyek sikit2...

Posted on: 2007/10/1 15:38
_________________
ratuhati
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: apa makanan terbaik untuk bayi 10 bulan??
#7
Rakan Arif
Info
oohh.. thanks a lot fikir.. since 2 ari lagi baru saya off.. then, saya try kat umah dululah. kang kalau bagi kat bs, buatnya dia tak mo makan, payah lak.. takut bs bagi makanan lain lak..

bayam tu kalau potong kecil2 n lenyek bb boleh telan ker?? sebab sayur kan kadang2 liat sket.. ataupun patutker macam sayur2 hijau diblend n lain2 tu kita potong kecil2 n lenyek??

p/s ari2 bagi bb makan sayur hijau tak per kan??

Posted on: 2007/10/1 15:42
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: apa makanan terbaik untuk bayi 10 bulan??
#8
Rakan Rujuk
Info
izzati baru masuk 9 bln, saya dah ajar mkn bubur tekstur kurang halus.. then dah try bg biskut suh pegang sndr.. suka btul izzati dpt mkn sndr.. gigi baru ada 2 btg..

Posted on: 2007/10/1 15:47
_________________
Original Image

Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: apa makanan terbaik untuk bayi 10 bulan??
#9
Rakan Istimewa
Info
mamamaira..
makanan baby sepatutnya..
1. pelbagai jenis
2. pelbagai rasa
3. pelbagai tekstur
4. pelbagai warna

kepelbagaian ni tanda khasiat dia pun pelbagai...
penting introduce kepelbagaian tu supaya baby x jadi choosy nanti...
bayam tu x liat mana.. rebus api besar, tapi kejap sampai lembut yg baby boleh kunyah...
apa2pun, ikut instinct ibu... kalau rasa berat hati sgt nak bagi, x yah le bagi lagi...

Posted on: 2007/10/1 15:57
_________________
ratuhati
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: apa makanan terbaik untuk bayi 10 bulan??
#10
Rakan Rujuk
Info
hi...anak sy 7/10 ni cukup 10 bln...
sy biasa buat bubur...cam ikan ayam tu kdg masa masak tu campur je terus dlm tu...tp sy pastikan sy ambik bhgn isi jerk...sbb cam ikan kan ada tulang...lepas tu sy blend...halus..tp skang ni dah bleh blend kasar...tp jgn kasar sangat..takut dia tercekik plak...cam darwish ni dia dah ada byk gigi...dah nak masuk 7 btg gigi dah 3 bwh 4 atas...
walaupun gigi dah byk..tp dia ni jenis suka telan jerk...bknnye nak kunyah ngat..hehehe...so terpulang le pd baby...kalau gigi dah byk tu ok le...tak yah blend pun takpe just lenyek2 jer...sy pun ada buat sayur jejari cam carrot,kentang tu bleh le potong pjg2 rebus or kukus then bg dia pegang...pastu sy pun dah bg dia mkn biskut baby bite...
biskut ni nipis jerk...dan senang cair..bila masuk mulut dia biskut senang cair so tak yah risau kot tercekik ker....dan rasanye pun tak manis....biasa sy bg...kalau time nak buat keje...tak nak kasi dia nangis....

Posted on: 2007/10/1 16:08
_________________
Original Image
Original Image
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image