Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
35 user(s) are online (21 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 35

more...

Members Baru
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 »


RUAM SUSU AND PANAS
#1
Kenalan Baru
Info
Assalamualaikum..mommies.

My bb gal selalu kena ruam susu kat muka and ruam panas kat badan..Jenuh pergi jumpa doktor and minta cream sapu kat badan...at first it works..then bila dah habis..dia naik balik ruam tue..

As for ruam panas pulak, I dah guna bedak ammens, tukar bedak. even my babysitter pasang aircond kat rumah dia..sebab kesian tengok bb kot..tapi i don't think dia kisah pun..issh..puasa nie..tak baik.

As for nappy rash, memang merah sgt kat bontot dia..tak tahu nak buat apa dah..dah letak seba med nappy rash tapi tak jalan..then mintak ubat doc..ok la..tapi ubat lagi...

kalau boleh tak nak biasa kan skin dia sentiasa guna ubat...cam tak elok. kulit dia semakin kasar jadinya.

Minta bantuan/pendapat semua, leh?

Posted on: 2007/10/11 10:49
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RUAM SUSU AND PANAS
#2
Rakan Arif
Info
W'salam leen,

Baby formula fed or breastfed?FYI, ruam panas snang ilang bile bdn baby dh cool.die on off but i think ia xdelah mengasarkn kulit.Mungkin baby u ade eczema perhaps??Sbb eczema kulit kasar, ruam and gatal, but u xmention gatal kn?Maybe u boleh tuka susu kalau FM fed, or u pantang sket mkn if breastfed.elakkn dairy product, dan rakan2 allergic yg boleh membawa kpd eczema.

Pd ruam, jgn sekali2 guna bedak becos it will make it worst.Ikot pdgn paeditrician, baby xperlukn bedak or lotion yg wangi2 sbb wangi2 ni some baby irritate.and bedak, die mengeringkn kulit baby but our skin kene moist selalu.So, biasa doctor akan prescribed cream mcm hydrocort utk ruam2 ni.apply nipis2 aja.nmpk OK, then stop.keep on moiturise baby nyer skin dgn lotion/cream.maybe u oleh gune akues cream, ni xdak bau.

Elakkn susu dr terkene pipi baby.lepas minum, lap dgn towel lembab.Budak eczema mmg pipi merah2.for nappy rash, bley try bephanten, it works really well.even kalau kene get nyamuk pon boleh letak, then the day after tu, dah OK.

Then, cubalah tuka sabun mandi die.cr yg moisturize baby nyer skin.Kalu u nk detail, u boleh surf dlm SUSUIBU.COM ni, pnah didiskuskn seblum ni.i tak reti buat link.hope that above explanation helps u a bit.Slamat ari raya!

Posted on: 2007/10/11 15:00
_________________
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RUAM SUSU AND PANAS
#3
Moderator
Info
utk ruam kat badan tu saya cadangkan awak guna aequoes cream.....anak saya eczema mmg cream ni bagus utk dia...budak yg ada eczem mmg sensitif dgn peluh.....

utk nappy rash
saya cadangkan guna benpathen.....

ruam susu pun bleh letak aequoes cream..satu 'jar' tu dalam rm38...tahan setengah tahun.....

Posted on: 2007/10/11 18:19
_________________
MySweetstory-BF&Me
Malaysian BreastFeeding Peer Counselor, MBfPC
Kalau sudi berkawan say hi to me:crafidah at gmail dot com.
tak sombong punya!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RUAM SUSU AND PANAS
#4
Kenalan Baru
Info
salam..

hi..saya nk share psl problem nappy rash..my baby boy now dh umo 14mths..since lahir br sekali kena nappy rash..leen try sapu minyak gamat..insyaallah ok..saya dh try..now bila nmpak punggung dia merah cpt2 saya sapu..maybe nampak cam kelakar je kn..but it works mom..just try k..tq

Posted on: 2007/10/17 12:12
_________________
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RUAM SUSU AND PANAS
#5
Rakan Arif
Info
Quote:

mamaniza wrote:
leen try sapu minyak gamat..insyaallah ok..saya dh try..


mommies bebaik tau time nak sapu minyak gamat tue.. jgn tersalah ambil minyak plaks... my SIL sebok berbual time sapu minyak gamat kat bon bon anak dier, rupenyer terambil botol minyak urut panas, dahla terkena bird anak dier sket... menjerit budak tue.. "mama, pedasss.... pedasss..."
(pedas = panas)
- sorry, off topic sket -

Posted on: 2007/10/18 11:19
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RUAM SUSU AND PANAS
#6
Rakan Setia
Info
bila my bb kena nappy rash, i akan tukar diaper lebih kerap, 'angin' kan dia selama mungkin (letak lapik baby mat bawah dia supaya jika ada accident takde la kotor cadar). pernah guna macam-macam cream tapi yang latest i guna minyak kelapa dara. berkesan jugaks. dalam masa seminggu elok balik kulit dia, licin. sebenarnya i minum minyak kelapa dara untuk tambahkan kualiti breastmilk pastu dapat tau elok untuk rashes, eczema etc....so i try la..everytime tukar lampin, lepas cuci sapu ngan minyak kelapa dara...time mandi pun bubuh sikit dalam tub mandi tuh. cuba try. gud luc!

Posted on: 2007/10/19 13:41
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RUAM SUSU AND PANAS
#7
Kenalan Baru
Info
A'kum,
SHRAFMZB,

Memang case yang mcm ni common yea, tapi u give a try on this cream called QV CREAM. It is odourless and tak lengket kat skin bayi. Humaira memang serasi dgn cream ni. Ruam susu dia kat pipi sekejap kering dan hilang. Rosma guna apply juga kat gigitan nyamuk.

Untuk ruam lampin, Rosma kasi Humaira DRAPOLENE everytime nappy change. Emak Rosma ada jugak simpan TEPUNG KANJI n its also effective, cuma tak lah minat nak kasi sebab susah nak hilangkan kesan tepung tuh jika lekat kat baju.

Every nappy change biarkan dulu seketika kira-kira 2 minit nak bagi udara kat punggung bayi...

Posted on: 2007/10/20 11:01
_________________
Original Image

www.ummirosma73.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RUAM SUSU AND PANAS
#8
Rakan Setia
Info
hai mummy lovebaby...

my baby ni pp dier merah2 n i think coz of ruam susu..

u suggest gne aqueous cream kn..

ktne ek nk buy cream tu??

any pharmacy de jual ker o beli kt paed??

thanx...

Posted on: 2007/11/21 9:53
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RUAM SUSU AND PANAS
#9
Rakan Setia
Info
Assalamualaikum Leen07,

ruam susu kat muka
----Pasal ruam susu masa first daugther dulu guna cream elomet ointment- gosok hingga cream tu hilang..guna 2x cam tu aje boleh hilang sampai srkg tak pernah kena lg, second baby tak demasalah dgn ruam susu---

and ruam panas kat badan..
---Tetapi untuk ruam panas ita guna tepung ubi(kanji) sapu kat badan/leher selepas mandi sebaiknya lepas mandi tu jangan lap...tepuk tepung kanji pd badan----

As for nappy rash, memang merah sgt kat bontot dia..tak tahu nak buat apa dah..dah letak seba med nappy rash tapi tak jalan..then mintak ubat doc..ok la..tapi ubat lagi...
----unk masalah ini ita gunakan kain lampin, kalau rajin gunakan kain lampin setiap hari, jika malas(nak membasuhlaa) gunakan ari cuti aje jumaat dan sabtu. Pastikan anak kencing sekali terus tukar lampin.(mak-mak kena rajin laa)

Harap dpt bantu u.TQ

Posted on: 2007/11/21 10:16
_________________
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: RUAM SUSU AND PANAS
#10
Rakan Rujuk
Info
ruam susu kat pipi tu bleh elak dgn wipe susu yg tumpah kat pipi dgn wet cloth. setiap kali sudah menyusu, amalkan wipe muka dia. (saya masih buat sampai sekarang).

utk ruam panas, saya suka guna bedak sejuk. lps mandi atau bila2 baby panas, ltk bedak sejuk kat muka ngan blakang. efek lain, kulit licin nya.

diaper rash, saya perasan akan naik bila bs bubuh bedak kat punggung bila nak pakai diapers. selalu kena pesan kat bs jgn ltk bedak kat bon-bon asyraf. saya guna cream pe tah yg doc bg. cepat dan effective. tp bila bs lupa, ada balik..

Posted on: 2007/11/21 10:57
_________________
Blog : Selamat bersekolah!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image