Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
34 user(s) are online (24 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 34

more...

Members Baru
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 5 »


chiken pox @ demam campak...
#1
Kenalan Baru
Info
bb i kene chiken pox... aper pantang larang untuk bb yg kene chiken pox?

i tengok kat intenet, bagi bb minum air kelapa n mandikan dgn air kelapa....

betul ker????

hish... risau sgt2 la.... da la tengah exam nih.... argh....

Posted on: 2007/11/7 13:41
_________________
BoONi Love Nizam
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: chiken pox @ demam campak...
#2
Kenalan Baru
Info
Semekom,

Alahai susah hatinya sekarang nie. Nak wat kejepun tak bolehnak fokus. My sister merangkap my babysitter kena chicken pox. Jangkit dari anak dia yang kena seminggu sebelum cuti sekolah. Anak dah elok kena kat emaknya pulak. Baru kena yesterday. Runsing2. Cutipun dah abis... Macam maner nie..... Nasib baik ada anak sedara yang nak masuk tingkatan 3. Dialah uruskan my baby sambil my sister jadi mandurnyer......

Posted on: 2007/11/29 10:02
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: chiken pox @ demam campak...
#3
Rakan Rujuk
Info
anak saya kena campak masa raya puasa hari tu, saya biarkan dulu, keluarla biji2 tu sepuas hai, after1 week lepas biji hilang baru saya bagi mandi ngan air kelapa..dan bg minum sikit jer air kelapa, kalo2 masih ada yg tinggal. tapi masa tgh demam tu, saya tak pakaikan baju, takut gatal, dan konsisten lap ngan air supaya tak panas dan melekit, kalo peluh jd gatal. cian baby

Posted on: 2007/11/29 10:21
_________________
Blog : Selamat bersekolah!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: chiken pox @ demam campak...
#4
Kenalan Baru
Info
baby saya baru je kena campak ni...
sian sgt2 kat dia..tido mlm pun cam x selesa...
ape nak baut yer tuk cepatkan abih demam tu?n normally demam tu baper lama yer?1st time xperience ni...mmg x tahu ape2...
n boleh ke anta ke nursery?skang ni kakak saya jaga..tp esok n lusa..nak amik cuti..tp kerja byk..waaa....
mcm mana nak kurangkan gatal2 tu yer..(selain dr mn ubat)?
n ape yg boleh baby makan yer?my baby br 10 bln...
tp..dia still aktif...main ape suma....
mintak tlg ye kekwan...
trima kasih...

Posted on: 2008/2/4 9:11
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: chiken pox @ demam campak...
#5
Rakan Rujuk
Info
hadhirah kena chicken pox bulan 7 tahun lepas, masa tu saya dah lah nak kena g kursus kat swak... dia berjangkit dengan anak pengasuh dia. Oleh kerana tak berapa jamin dia dan haikal dapat duk dengan pengasuh dia selama 7 hari saya di swak, so saya anta diaorang balik kampung di Trg.
nak dijadikan cerita, kitaorang kena tahan masa nak naik flight ke Trg. Sebabnya kes dhirah ader chicken pox. Masa tu baru skit jer, tapi diaorang ternampak gak...puas merayu, tapi langsung tak dilayan. masa tu dah lah bertiga jer dengan anak2, hb tak der. Last2, supervisor airasia tu suruh balik dan dapatkan surat doktor yang mengatakan penyakit tu ok..,pastu esok datang semula.
memang prosedur tak leh nak naik flight kalu ader chicken pox. Puas gak lah mencari klinik yang nak tolong buatkan surat, tapi semuanya macam baguslah tak nak subahat... akhirnya terjumpalah satu klinik (kwn yang rekomenkan), sanggup buatkan surat kata dhirah alegik makanan jer bukan chicken pox..hehhehe. Baru lepas naik flight... huh!!
Kalu kena chicken pox jangan bagi kena hujan, takut parut kekal... tapi biasanya bb parut tak kekal lama, dhirah sekarang nie memang dah tak nampak parut... nasib baik haikal tak kena, kalu tak jenuh nak menjaga... hari tu mak lah tolong jagakan dhirah sepanjang saya berkursus kat swak... cerewet skit, sebab dia akan menangis tak selesa.
Kalu kena campak, selalu letakkan bedak sejuk supaya badan bb tak gatal. minum air kelapa muda supaya semua dapat kuar, sama cam chicken pox gak...

sory, terpanjang....

Posted on: 2008/2/4 9:48
_________________
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: chiken pox @ demam campak...
#6
Rakan Karib
Info
anak u berapa umur masa kena tu?

Posted on: 2008/2/4 10:17
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: chiken pox @ demam campak...
#7
Rakan Rujuk
Info
Quote:

julaiha wrote:
anak u berapa umur masa kena tu?


masa tu dhirah kurang sebulan nak 2 tahun....

Posted on: 2008/2/4 15:38
_________________
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: chiken pox @ demam campak...
#8
Rakan Karib
Info
kira nyer dah besar. baby saya masa kena tu umur dia baru 2 bulan. masa tu lagi kesian kat dia. panas. saya cuma boleh buat, sapu calamine lotion. cian dia.
tapi rupa nyer kalau bb bawah umur 6 bulan ke bawah kalau kena chicken pox memang bahaya. bukan bahaya cam ner. ia akan jd macam bb saya sekarang. perkembangan nyer akan menjadi lambat sikit...
waalu sedih saya sebagai ibu terima dugaan Allah dgn hati terbuka. cuma saya boleh berdoa minta diringan kan dugaan. Kecian bb Fiqah.

Posted on: 2008/2/4 15:45
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: chiken pox @ demam campak...
#9
Rakan Rujuk
Info
kesian awak julaiha...
saya tak pasti lak, kalu bb terkena chicken pox boleh memudaratkan, tapi kalu ibu yang mengandung terkena memang ader risikonya...
apa kata doktor... adakah kesan terkena chicken pox menjadi punca anak awak macam tu..
apa2 pun sabarlah yer... Insya Allah anak awak tak apa2...

Posted on: 2008/2/4 15:58
_________________
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: chiken pox @ demam campak...
#10
Rakan Karib
Info
salam

nk tanya pndapat mummies semua ni.. saya tgh buntu xtau nk bt apa dh. Ceritanya mcm ni, last cuti raya cina kami rmai2 satu family pg bercuti kt langkawi. Blk ahad mlm, smpi umah kul 3pgi sbb jam.

Aisyah msa kt sna ok je, sihat walafiat tp tetiba msa on the way blk sni, dia dmam. So, ingt kn xde apa, suspect langkawi kn pnas cuacanya jd mungkin sbb tu dia dmam. Isnin sya cuti. Dia dh ok isnin ptg tu. Then, perasan ada naik rashes byk sgt kt bontot dia, lngan dia sket, kaki sket. pastu dia mula start mkn xnak, sdangkan aisyah ni mmg suka mkn, mnum susu pn xbyk. Mcm gaya sakit mulut gitu..
So, selasa tghri bwk g klinik swasta, dr tu mula2 ckp chicken pox tp kmudian bla dia tgk xmnyeluruh satu bdan, pastu byk dkt bontot je, dia suspect handfoodmouth disease tu dgn stu lg penyakit, apa nma ntah xtau dr tu sbut pnyakit apa. pastu dr tu suh g hosp bt blood test. Dia bt lh surat refer semua lah kan.
Ok, ptg tu gak pg lah hosp, skali msuk jmpa dr tu, dr tu dgn confident nya ckp 'oh ni kna chicken pox ni, xde apa'. Eh kami laki bini berpandangan je lah.. Xbt blood test pn, dh explain kt dia, aisyah ni naik ruam yg menggerutu ala2 gitu byk kt bontot, dr kt klinik suspect sakit lain, tp iya2 dia ckp chicken pox. Dh dia dr, kmi pn diam je lah.. Dia bg ubat dmam samapi 2 btol, dgn cream choline salicylate kot.. tp my baby xdmam pn.

main ok je aktif, cma mkn dgn mnum kurang pastu asyik menangis je.. mak mertua suh bwk g jumpa paed. Kmi ni xtau nk bwk g mna dh. Ada yg suggest suh g klinik krajaan dlu, sbb biasa kes mcm ni mrka akn trus bt blood test. Btul ke? Please harap mummies dpt tlg sya urgent ni. Ingt jap lg lps settlekan keje2 pnting kt ofis nk kluar pg settle hal anak pla.. Risau ni xde kurang pn perkembangan kt bdan dia tu sdangkan ni hri ke 5 dah...

thanx yea..

Posted on: 2008/2/15 8:36
_________________
Original Image

http://nmirah.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 5 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image