Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
41 user(s) are online (33 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 41

more...

Members Baru
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 »


KEBAIKAN SUSU KACANG SOYA....
#1
Rakan Istimewa
Info
A'kum....

Sebenarnya Ida nak tahu kebaikan susu kacang soya... Sebelum nie baby ida minum susu lembu (susu anmum infacare) dari dia lahir sampai umur 4 bulan... baru2 ini fiffy mengalami cirit-birit yg agak teruk selama 5 hari berturut2.. doktor suggest ida guna susu kacang soya sehingga dia sembuh dari cirit-birit.. so, ida dan hubby pilih susu ISOMIL.. Bila ida start bagi isomil pada fiffy, dia dah tak nak minum susu anmum infacare... berat dia pulak kembali normal selepas susut mendadak gara2 cirit-birit... tapi pada tin susu isomil tu tulis "no lactose".... maknanya susu tu tak ada laktosa.. soalan ida, boleh ke baby minum susu tanpa laktosa?? tak ada effect ke kalu minum susu tanpa laktosa?? apa kegunaan laktosa yg sebenarnya????

Posted on: 2005/11/14 10:38
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KEBAIKAN SUSU KACANG SOYA....
#2
Rakan Setia
Info
Hi Lieda,

My baby pun supplement dgn soy milk, dia minum Nursoy. Sebab dia ada eczema (masalah kulit) masa umur sebulan when i supplement dgn susu lembu brand SNOW. Satu hari i bagi dia 1-2 botol je, the rest bagi breastmilk pun boleh naik eczema. Dr kata allergic dgn cow's protein. Alhamdulillah, dia dah tak de eczema after stopping taking SNOW. Dr. kata masalah ni temporary aje, lepas 6 bulan biasanya baby with eczema boleh sambung dgn susu lembu
Macam ur case, ur baby lactose intolerent or baby tak boleh nak hadam laktosa. Lactosa tu gula from the cow's milk. Biasanya org yg lactose intolerent ni tak boleh makan anything yg unsur dpt from lembu, this includes butter, cheese and milk. Usually sampai adulthood, sebab ofismate i pun lactose intolerant. Kalau makan je, mesti cirit birit. Kesian dia order pizza without cheese. Boleh baca in this website: http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/lactoseintolerance/

Posted on: 2005/11/14 13:37
_________________
Original ImageOriginal Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KEBAIKAN SUSU KACANG SOYA....
#3
Rakan Istimewa
Info
Terima kasih, mamasofea... sekurang-kurangnya, taklah ida risau sgt.... lactose intolerent nie tak merbahbaya ke???

Posted on: 2005/11/14 16:22
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KEBAIKAN SUSU KACANG SOYA....
#4
Rakan Setia
Info
Lactose intolerant ni level allergy dia lain2. Some tak boleh hadam susu aje, some tak boleh hadam cheese or butter. Stengah org sume produk susu tak boleh hadam. U tgk la baby u nanti dia besar macam mana. Sesetengah org sampai ke tua allergic

Posted on: 2005/11/14 17:17
_________________
Original ImageOriginal Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KEBAIKAN SUSU KACANG SOYA....
#5
Rakan Istimewa
Info
sekarang ida dah faham... terima kasih mamasofea...

Posted on: 2005/11/15 11:10
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Anonymous
Re: KEBAIKAN SUSU KACANG SOYA....
#6
Anonymous-Anonymous
mamasofea;
eczema ni mcmana ye? ur baby dh tak kena eczema ye lps tukar susu?

Posted on: 2005/11/15 12:16
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KEBAIKAN SUSU KACANG SOYA....
#7
Rakan Arif
Info
ekzema ni penyakit genetik. kalu mama atau papa atau mama and papa ada penyakit kulit ke, alergik ke, resdung ke (bhs perubatannya rhinitis ke pa ntah) and asma, maka anak akan prone mendapat ekzema atau kulit hipersensitif samaada pada habuk atau makanan atau bulu binatang atau pun debunga. bila baby yg ekzema ini diberi susu formula (yg biasanya cows milk) mudah la kena rashes. biasanya doktor akan suggest susu formula soy based...

Posted on: 2005/11/15 14:57
_________________
Original ImageOriginal Image
[url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KEBAIKAN SUSU KACANG SOYA....
#8
Rakan Setia
Info
Yup, bila i stop je kasi supplement susu lembu aczema tu stop. Sekejap plak tu, 2-3 hari and bubuh medicated moisturiser yg Dr. bagi called aquoes (tak sure spelling dia). Dr. said kalau boleh i kena bagi full bf. But standard la bila keje stress skit je, susu tak de. Tu yg kena jugak supplement dgn soymilk.

Posted on: 2005/11/15 16:42
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KEBAIKAN SUSU KACANG SOYA....
#9
Rakan Istimewa
Info

betul tu.. sejak ieda bagi fiffy minum susu ISOMIL, dia dah cirit-birit dan muntah-muntah lagi.. kalau dulu, bila bagi minum susu anmum infacare, lepas minum terus muntah.. bukan nyer sikit2, tapi melambak-lambak.. kalau dia muntah sampai lembik badan dia... KESIAN UCUK MAMA...

Posted on: 2005/11/16 9:06
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KEBAIKAN SUSU KACANG SOYA....
#10
Rakan Istimewa
Info
Iman pun tak boleh minum susu lembu. Pernah try masa susu badan tak cukup dulu Enfalac, Anmum Infacare, walaupun ambil tak sampai sesudu tapi muntahnya sampai perutnya kosong. Taubat saya tak nak try lagi. Pernah jugak Iman main2 dengan botol susu sepupu nya. Tiba makcik nya bagi Iman susu Snow dalam botol susu tu. 2 jam lepas tu Iman terus muntah2 & lembik.

Ada Dr bagi Isomil, tapi saya tak try lagi. Alhamdulillah sekarang supply okay, dan saya harap dapat bagi Iman minum air susu ibu selama yang boleh. Bila saya cari cereal pun saya kena baca ingredientnya.. Ada yang cereal yang dia letak siap2 susu dalam tu.

Ikut artikel yang saya baca, bayi yang alergic kepada lactose dalam susu lembu boleh try susu soya. Tapi ada jugak yang alergic kepada susu soya. Susu yang terbaik selepas susu ibu yang fresh, diperah, sejuk & frozen adalah susu lembu. Susu soya kurang baik berbanding susu lembu sebab susu soya kurang lemak, tak de kolesterol, dan kurang kalori, tapi kalau dah mmg tak de pilihan, inilah yg terbaik.

Kesan allergic ni ada yang serta-merta, beberapa jam dan 24 jam selepas bayi diberi susu tersebut. Macam Iman, 2 jam lepas dia minum susu lembu dia akan muntah2 dengan teruknya. Saya try bagi ubat tahan muntah pun tak jalan. Lepas perut dia kosong baru dia akan stop muntah2 tapi dia akan dehydrated. Bayi yang allergy terhadap susu lembu ni mungkin akan pulih lepas setahun, 3 tahun, tapi ada yang takkan pulih dari allergy terhadap susu ni...

Posted on: 2005/11/16 9:28
_________________
ratuhati
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image