Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
30 user(s) are online (17 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 30

more...

Members Baru
konnor3839 2014/4/24
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






susu ibu tahan berapa lama??
#1
Kenalan Baru
Info
ada sesiapa tak tahu... susu ibu yang tak disimpan dlm fridge just simpan dlm botol leh tahan berapa lama?? http://susuibu.com/uploads/smil3dbd4e29bbcc7.gif" alt="" />

Posted on: 2007/12/3 10:01
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: susu ibu tahan berapa lama??
#2
Rakan Arif
Info
mamaadriana,
kalau mama surf dlm forum ni, rasanya jumpa jawapan ni. satu lagi, kalau rasa2 malas nak baca semua, mama pun bole PM terusss ke webmaster, biasanya puan kamariah akan reply.

tp since saya dah tengok pertanyaan ni, saya jawabkana la. tp kalau ada apa2 kemusyiklan esok2 pasal simpanan susu atau apa2 masalah susu, bule surf dlm forum atau PM saya, kalau2 saya bole bantu, saya bantu.

jawapan: susu yg disimpan di para paling atas dlm fridge, tahan selama 72 jam aka 3 hari. lebih dari 3 hari, dinasihatkan simpan dlm sejuk beku, boleh tahan setahun. tp kalau boleh kita xdigalakkan bg susu yg frozen sbb kualitinya mungkin kurang berbanding fresh express breastmilk (EBM).

harap dpt membantu.

Posted on: 2007/12/3 14:06
_________________
Original ImageOriginal Image
[url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: susu ibu tahan berapa lama??
#3
Rakan Arif
Info
salammm...

topik sentiasa di bincangkan.

elok kalau check kembali post lama-lama sebab banyak lagi ilmu yang lain dapat di perolehi

breast milk yg di simpan dlm tempat beku(fridge 2 pintu) tahan 3 bulan, bahagian bawah 3 hari.

susu yg sudah diminum oleh bayi perlu di habiskan dlm sejam.

susu yg di pump/di simpan lebih awal akan di gunakan dahulu...first in first out.

selalunya utk bekalkan pada baby sitter, susu fresh 50% susu beku 50%. ini utk pastikan quality susu yg kita berikan pada baby adalah lebih baik bandingkan dgn susu beku 100%

Posted on: 2007/12/3 15:29
_________________
uminas family
http://uminas.fotopages.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: susu ibu tahan berapa lama??
#4
Rakan Istimewa
Info
Quote:

ummidamia wrote:
susu yg disimpan di para paling atas dlm fridge, tahan selama 72 jam aka 3 hari. lebih dari 3 hari, dinasihatkan simpan dlm sejuk beku, boleh tahan setahun. tp kalau boleh kita xdigalakkan bg susu yg frozen sbb kualitinya mungkin kurang berbanding fresh express breastmilk (EBM).

harap dpt membantu.


assalamualaikum..just nak share mengenai ebm yang disimpan dibawah suhu -20'C yang dulunya boleh tahan hingga 1 tahun, kini ada info baru..masa zatul gi course mother to mother support group, kak rita ada bagi tahu kajian WHO yang terkini tempoh penyimpanan hanya sampai 6 bulan sahaja bukan lagi 1 tahun. Harap info ni berguna utk semua

Posted on: 2007/12/3 15:55
_________________
blog Zatul (MAMI & BABY Magazine columnist) - all about breastfeeding & parenting

Lactation Counselor & Peer Counselor Program Administrator (PCPA) for Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (Malaysianbfpc)
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: susu ibu tahan berapa lama??
#5
Kenalan Baru
Info
klu susu di bekukan tahan dalam 3 bulan...tapi klu susu xbeku tahan 2 hari jer...

Posted on: 2007/12/4 16:13
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image