Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
28 user(s) are online (18 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 28

more...

Members Baru
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 ... 7 »


Cara bersalin
#1
Kenalan Baru
Info
Hai mommies sekelian, Yati ni baru aje joint group ni.

Nak tanya sikit berkenaan dgn cara bersalin yg betul. Yati cuba juga cari forum yg bincangkan hal ni tp x de atau tak perasan.
Masalah nye gini : cara yg betul utk push baby supaya mudah kuar semasa tgh sakit nak bersalin. Skrang ni Yati sdg pregnant anak ke 2 & dijangka bersalin bulan 3 ni. Masa first baby dulu menang x de cara yg betul pun. Yati siap gigit tuala. Lagipun Yati x de ikuti kelas. Lama jugala bertaruh nak kuarkan baby nih.
Kalau ada mommies yg berpengalaman dan tau teknik yg betul bolehla share dgn Yati.
TQ http://susuibu.com/uploads/smil3dbd4d4e4c4f2.gif" alt="" />

Posted on: 2008/2/6 12:11
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cara bersalin
#2
Kenalan Baru
Info
Sorila Yati..saya tak sure sgt....sbb saya dulu C-sec,tapi saya suggest u pergi kelas la....sekarang banyak hospital anjurkan kelas tu...maybe berguna kot....

Posted on: 2008/2/6 13:00
_________________
visit my blog
meh jamu mata
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cara bersalin
#3
Rakan Karib
Info
salam yati...
saya ni baru ada sekali pengalaman bersalin tapi alhamdulillah, time nak push baby tu sekejap je...saya kena induce sbb overdue... lepas drip ubat kontraksi memang kuat dan berterusan...memang sakit lah...huhu...5 jam kontraksi pastu jalan dah bukak 10cm...doc yang sambut baby tu menjerit jgk la bagi semangat suh push...baby saya besar, 3.58kg tp alhamdulillah beberapa kali push aje baby dah keluar...
sebenarnye takde tips pun nak bagi cara˛ push baby cuma saya sarankan supaya yati banyak˛ berdoa minta dimudahkan bersalin...time tgh pregnant ni amalkan baca surah maryam, luqman, at-taubah & yusuf...insya allah, allah akan bantu kita masa bersalin nanti... selamat menimang cahaya mata kedua

Posted on: 2008/2/6 14:26
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cara bersalin
#4
Kenalan Baru
Info
salam ruszia & wannieda, tq atas pandangan. Yati dulu pun kena induce 2 kali sbb overdue. Kawan2 ckp sakit induce tak sama dgn bersalin biasa. Sbb induce ni lebih sakit lagi.harap2 kali ni jgnle. baby yati dulu 3.9kg. boleh tahanle semangatnya. masa nak kuar tu nurse pun sama beri semangat suruh teran. ada tu tolong tekankan kat perut lagi. haru sungguh. bila dah kuar tu leganya tp koyaknya boleh tahanla.

Posted on: 2008/2/6 15:46
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cara bersalin
#5
Kenalan Baru
Info
nhayati...

saya pun baru sekali pengalaman bersalin..saya pun masa bersalin tue tak tahu macam mana nak ' push '...puas nurse ajar..nurse kata teran macam kita sembelit...masalahnya saya tak pernah sembelit sebelum ngandung...tapi nurse bagi semangat..dia suruh terus push dan dalam masa yang sama curi nafas katanya pastu push lagi..make sure tangan kita pegang kat pergelangan kaki masa nak push tue...yang penting pernafasan sebenarnya...tapi saya tetap tak pandai..ntah mcm mana nak curi nafas macam yg nurse tue cakap..dan badan pun makin lemah..last2 doktor gantung kaki..try push lagi..baru kuar my baby 2.95kg..letih betul...tapi best..
kalau awak nak banyak info try la baca majalah pa@ma...

Posted on: 2008/2/6 16:11
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cara bersalin
#6
Rakan Setia
Info
nhayati, ibu saya cakap, masa tgh push tu, jgn angkat punggung...nanti koyaknye besar...dunno la..masa saya bersalin dulu..xdan nak pk pape pun.......hehhehe

Posted on: 2008/2/6 16:18
_________________
Our Piccas Our Stories
Original Image
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cara bersalin
#7
Rakan Arif
Info
nak bagi tips pun saya baru anak satu.. tapi kita share lah yer...

saya belajar cara bersalin masa dalam wad (beberapa jam b4 bersalin).. n cara yang diajar dan yang saya buat... tinggikan sket bantal kat kepala, pastu kangkang n pegang pergelangan kaki.. kangkang luas2 n jangan malu.. huhuhu.. lepas tu masa meneran, bacalah selawat, sebut Allah banyak2..tarik.amek nafas panjang n bila rasa contraction terus push sepush2nya sekuat mana yang nafas awak tahan...! make sure masa push, daya meneran tu iku bawah (macam nak yak sembelit).. jangan biarkan nafas tu ikut mulut sebab nanti daya tekanan tak berapa kuat... saya teran dekat 5 kali gak baru bb kuar..

opss.. one more, jangan angkat punggung.. tahan punggung sebab kalau terangkat, nanti koyak lagi banyak.. so, becareful tang tu k!

Posted on: 2008/2/6 16:23
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cara bersalin
#8
Kenalan Baru
Info
setuju dengan adiksu dan mamamaira...

jangan sesekali angkat punggung..kang jadi macam saya..dah tak sedar bila masa 'terangkat' punggung hehehhe...tau pun sebab nurse cakap bila dah siap jahit..patutla lama sangat nurse jahit sampai tertido hehhehe...teruk betul la..

Posted on: 2008/2/6 16:35
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cara bersalin
#9
Kenalan Baru
Info
just want to share my experience..
saya kiranya dah bersalin nie sbyk 3 kali laa..alhamdulillah, ketiga2nye bersalin normal dan sakit tak lama.lepas 2,3 jam air ketuban pecah,trus bersalin.meneran pun dalam 3,4 kali bb pun kuar.sy rs lama n sakit bersalin nie ikut rezeki masing2. cuma kita perlu byk berdoa sepanjang tempoh mengandung agar Allah mempermudah segalanya.sementara menunggu nak bersalin tu, byk2 berzikir, berselawat dan ingat Allah byk2..bertenang dan jgn panik.dgr je apa doc ckp.normally doc akan ckp bila nak push....bila nak tarik nafas.dan satu lagi sebelum nak bersalin tu, minta maaf pd hubby kalu2 ada kesalahan kita yng dia pendamkan.kalu still ada parents pun minta maaf sama..semoga awak dan bb selamat...

Posted on: 2008/2/6 16:52
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cara bersalin
#10
Rakan Karib
Info
salam...

saya syorkan elok g kelas antenatal..dia akan ajarkan dan buat demo lg...saya g kelas ni sewaktu mengandung 37 minggu, 2 minggu lepas tu, alhamdulillah...selamat bersalin bb girl 3.1kg dengan 3 kali push...saja g kelas ni dkt2 nak besalin, nanti lupa kalau g awal sgt...lg pon tak rugi kalau g kelas ni, mcm2 diajarkan..

Posted on: 2008/2/7 13:36
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 ... 7 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image