Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
31 user(s) are online (15 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 31

more...

Members Baru
TSteinmet 2014/4/17
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14
DAckman 2014/4/13
CParamor 2014/4/13
AWalker 2014/4/12


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






Keperluan bayi yang baru lahir
#1
Kenalan Baru
Info
Salam all mommies,

Yanna nak all mommies yg ader experience share list of essential for new born. so boleh ler yanna buatkan sbg starting point dan estimate berapa byk yg kene beli sblm bb lahir.

Thanx mommies.

Posted on: 2008/4/1 19:13
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Keperluan bayi yang baru lahir
#2
Kenalan Baru
Info
Salam Yanna n all mommies,

Saya x la expert sangat bab brg keperluan utk baby ni sbb saya pun baru 2 anak (1st boy 4++ yrs/2nd girl 6++ mths).. tapi saya still simpan list brg2 keperluan baby yg saya gunapakai since 1st child lagi.. here is the list.. ni sebagai panduan yanna je.. mommies lain mungkin lain senarai keperluan babynya.. moga info ni dapat membantu yanna n bakal mommies yg lain...

1. Baju - long sleeve
- short sleeve
2. Seluar – panjang
- pendek
3. Barut (kalau boleh barut tali cam org dulu2 tu)
4. Napkin utk bedung (min. 4 helai)
5. Mitten n booties (at least 5 set)
6. Tuala kecik utk lap mulut
7. Baby lotion (saya x pakai pun... saje letak dalam list
8. Baby oil
9. Minyak yu yee cap limau (atau minyak panas lain utk elak kembung)
10. Sikat bulu lembut
11. Baby wipes
12. Bedak baby (x penting sangat sbb baby mmg sedia wangi)
13. Bekas bedak baby (bulat yg ada skali span bedak
14. Baby bath / baby shampoo
15. Steamer
16. Bottle drying stand
17. Bottle – small
- medium
18. Extra putting susu
19. Teat brush
20. Termos
21. Bekas air masak
22. Pampers
23. Basin mandi
24. Baby bath towel
25. Selimut
26. Bags and warmer
27. Cotsheet (alas lps mandi)
28. Tilam / bantal kepala / bantal peluk
29. Bedding set
31. Bakul besar utk letak brg2 baby (e.g. botol susu, susu, pampers, termos, etc.)
32. Bakul kecik utk brg lps mandi (e.q. lotion, bedak, vicks, etc.)
33. Bags and warmer

Ni pulak list barang2 yg tak semestinya kena beli.. tgk bajet dan keperluan la kan...
Barang Besar
1. Bakul rotan utk isik baby / baby carrier cot
2. Play pen
3. Stroller
4. Travelling cot
5. Baby car seat
6. Buaian

Untuk Mak Baby:
1. Set lps bersalin - c/w bengkung
2. Maternity pad
3. Pad biasa xtra long
4. Nursing Bra
5. Breast pad
6. Breast pump

Harap2 info ni boleh membantu... semoga selamat melahirkan anak.. Aminnn...

Posted on: 2008/4/2 12:59
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Keperluan bayi yang baru lahir
#3
Rakan Istimewa
Info
hai yana..

rasanya topik utk list brg˛ newborn ni dah ada.. sya seblom ni penah copy je list tu drp prev. topik..

takpon, cuba yana gi website ni MyPermataHati Shop.. bole download list for newborn.. mmg lengkap..

Posted on: 2008/4/2 13:48
_________________
Original Image
.D.H.E.A.S.Y.A.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Keperluan bayi yang baru lahir
#4
Rakan Arif
Info
To me kan Yanna, u only need to have the very basic things for babies. Yang lain2 tu blh beli as the need arises.

The very basic (for me):

Baby
1. Diaper for newborn. Beli pek kecik je dulu, sbb kita nak tgk brand tu sesuai or tak.
2. Minyak yg sesuai. Yuyi ke, telon ke, kayu putih ke.
3. Kain untuk bedung - ini blh buat sendiri, or pakai selimut, or pakai kain batik, or mcm saya, saya pakai kain lampin sbb dia tak tebal sgt. Kain lampin ni juga merangkap kain nak lap2 muntah dia ke, kencing dia ke, apa2 yg patut
4. Booties, mittens
5. Baju dlm 10 pasang
6. Baby wipes - cara paling mudah nak bersihkan bonbon newborn
7. Alas getah (cotsheet) - yg ni penting sebab nak elak dari kencing baby kena tilam.
8. Kelambu, especially kalau pantang kat tmpt yg byk nyamuk (eg - kat kg). Blh beli jenis yg mcm khemah tu, or mcm tudung saji.
9. Breastpump - beli la sblm deliver

Benda yang saya beli, tapi in the end tak pakai pun:
1. Lotion - last2 saya yg pakai sendiri
2. Barut
3. Puting - anakku mmg tak diajar pakai puting
4. Penyedut hingus (tak berkesan langsung)
5. Botol susu - First month memang tak guna langsung. cuma pakai bila dah nak naik kerja.

macam botol susu dan aksesori berkaitan (eg: steamer, berus, warmer, etc) saya cuma beli bila baby dah 1 mth+. Tu pun end up banyak yg tak guna sbb dia cuma guna specific botol je utk EBMnya.

Gitu le lebih kurang

Posted on: 2008/4/2 13:54
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Keperluan bayi yang baru lahir
#5
Rakan Karib
Info
Hie yanna..

good wat you are doing.. ask and you'd find the answer..
i ni still excited sbb baru dpt baby gak..
i used this 2 chck list fr the website..pastu tanya kwn2 apa yang patut bli..oso i jenguk dlm SI coz it was discussed before.
then you trim ikut kesesuaian la..

so;
1) big things ;cot,car seat, stroller staggered buy.. and ikut need
2) towels, blanket, napkin
3) alat2 mandi, tak yah banyak, sbb org selalu bagi just bathtub
4) bb wear : basic wear mcm the list yang dah ada kat atas tu.. not too much small sized..they grew out of it so fast
5) pump..i bought mine early..coz mine fren advised takut engorged during the early days..and tru enuff.. masuk day 5, boobies dah keras..even bottles i didnt buy at all, except those that came with the out and abt set..sebab dah nawaitu , tak nak bagi bottle till nak keje.. alhamdulillah i managed to do dat.
other things, i buy as and when needed je..
http://www.littlewhiz.com/default.cfm
http://www.mothercare.com.my/web/parenting_articles.htm

Posted on: 2008/4/2 14:37
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image