Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
38 user(s) are online (22 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 38

more...

Members Baru
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14
DAckman 2014/4/13
CParamor 2014/4/13
AWalker 2014/4/12
T7731 2014/4/11


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 »


Anak Susah buang air besar
#1
Kenalan Baru
Info
Salam
Saya tak sure la topik ni pernah dibincang atau tidak
Anak saya berumur 1 tahun 10 bulan. Makan dan minum susu mcm kanak2 lain...
Daughter i ni mmg suka minum air masak,...so bab2 kurang air ni tak risau...
Masalahnya anak i ni kalau buang air besar sangat la susah..tahinya keras sgt..setiap kali buang air besar mesti menangis ..siap meraung2 lagi...

saya dah cuba banyak buah dan sayur dalam menu dia..selain itu bagi air prune tapi tak jalan juga..
maybe ada mommies sini yg ada pengalaman serupa

Posted on: 2008/4/21 0:32
_________________
visit my blog
meh jamu mata
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak Susah buang air besar
#2
Kenalan Baru
Info
salam
Anak saya pernah mengalami masalah yg sma seperti anak puan. Saya telah beri anak saya minum fiber kids yg terdapat di farmasi. fiber ini dalam bentuk serbuk dan dibancuh dengan air dan diberi minum. antara punca anak sembelit di sebab kan penggunaan ubat antibiotik yg menyebabkan kuman2 baik termasuk kuman di dalam usus yang membantu proses pencernaan mati. fiber ini akan mewujudkan semula kuman tersebut dan akan membantu anak puan untuk buang air besar seperti biasa. Alhamdullilah anak saya serasi dengan fiber ini dan sembelit yg dialami telah berkurang.

Posted on: 2008/4/21 9:50
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak Susah buang air besar
#3
Rakan Arif
Info
salam....

sejak my doter tamat BF for 2 years, dia sambung minum FM. masalahnya dia susah nak berak. kalau dia senang pun, taik tu mesti keras jugak. bila jumpa nurse di klinik utk rutin cek up, nurse tu suruh makan banyak buah, sayur & minum banyak air masak. memang my doter suka sgt makan buat dan sayur terutama brocoli, tapi masih susah nak buang air.

ni yana tengah pening kepala sama ada nak tukar susu atau nak try fiber kid macam yg edd_rie bagi tau tu.

berapa harga fiber kid tu?

Posted on: 2008/4/21 12:28
_________________
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak Susah buang air besar
#4
Rakan Arif
Info
lupa nak bagi tau, setiap kali kalau suki susah sangat nak buang air besar, yana & hubby kena tembak juga ubat bom tu supaya senang skit dia membuang. but nurse di hospital kata it not realy good. so ada alternatif lain ka selain dari kaedah ubat bom dan makan sayur & buah?

Posted on: 2008/4/21 12:32
_________________
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak Susah buang air besar
#5
Rakan Setia
Info
anak sulung saya pun ada masalah ni....so sekarang kitorang dah lali lah if dia 'simpan' sampai seminggu. untuk menolong dia, we try to bagi fruits mcm mango, calci-yum, yakult, prune juice (this one very good). prune juice ada yang masam...my daughter tak suka. we kena carik yang kurang masam, a bit manis....baru la dia minum.

if betul-betul terdesak, ada satu ubat sembelit dalam bentuk sirap, boleh tanya paed. rasanya manis so shouldn't be a problem bagi anak makan. fungsi ubat tu ialah melembutkan najis. our paed kata it has something similar dalam breastmilk yang membuatkan najis lembut jadi senang anak nak buang. ikut dos dr. terlebih laks nanti cirit . apa entah nama ubat tu sirap laktosa ker apa....

as for us, asal lama sikit anak tak membuang, we start bagi dia prune juice sikit-sikit every couple of hours (every hour pun pernah) sampai dia membuang......

Posted on: 2008/4/22 9:02
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak Susah buang air besar
#6
Kenalan Baru
Info
salam
harga fiber tu dalam RM46 untuk sepuluh kali minum.
Memang mahal skit la harganya tapi saya puas ati la coz anak saya dh ok skrg ni. jika anak kita dh ok, kita leh stop penggunaan fiber tu. Pada pengalaman saya, tukar susu x menjamin sepenuh nya anak kita leh buang air. Sebelum guna fiber ni, dh banyak jenis susu saya tukar tapi tak boleh jugak. so mintak Yana cuba la fiber ni dulu. mana la tau serasi ngan anak puan.

Posted on: 2008/4/22 11:06
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak Susah buang air besar
#7
Kenalan Baru
Info
salam
doktor pernah bg tau saya, kalau anak kita x buang 3 hari, kita dh kene bantu anak kita untuk keluarkan. ini kerana usus anak kita akan membengkak klau 3 hari dia tak buang air besar. Kalau seminggu tu dah terlalu lama sangat. Doktor pun pernah bg tau saya, penggunaan ubat pelembut najis tidak akan menyelesai kan masalah coz kalau kita tak bagi ubat tu, najis anak kita akan keras. kalau kerap bg ubat pun tak bagus gak. so cuba la guna fiber kids tu. dia akan membantu anak kita untuk bentuk balik kuman untuk percernaan di dalam usus. kalau anak kita dah ok , penggunaan fiber bole di hentikan.

Posted on: 2008/4/22 11:17
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak Susah buang air besar
#8
Rakan Rujuk
Info
lukman pun kadang2 susah buang air besar. apa yang biasa saya buat. dia minum air masak kira o.klah rasanya dia kurang fibre macam sayur sebab jenis yang pilih lauk. saya cuba bagi yogurt. alhamdulillah dia mahu makan. saya beli yang nestle punya tu. alhamdulillah bolehlah buang air senang skit. lagipun yogurt nikan baguskan untuk ibu mengandung jugak. saya pun boleh makan sekali.

Posted on: 2008/4/22 11:21
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak Susah buang air besar
#9
Rakan Setia
Info
edd_rie, apa nama penuh fiber kids tu? ada jual kat mana-mana farmasi atau tertentu sajer? nak jugak try.

Posted on: 2008/4/22 13:43
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Anak Susah buang air besar
#10
Kenalan Baru
Info
salam
saya rasa semua farmasi ada jual kot. saya dulu beli di farmasi Murni di Batu Pahat. saya lupa nama pengeluar fiber tu. esok saya try cari coz saya rasa saya ada simpan 1 paket lagi.

Posted on: 2008/4/22 14:26
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image