Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
39 user(s) are online (21 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 39

more...

Members Baru
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 »


batuk berkahak
#1
Kenalan Baru
Info
anak saya berusia 5bulan.sejak seminggu ni dia batuk berkahak dan berbunyi bila bernafas.husband da bg ubat batuk n ubat kahak.but,still same.dia full bf.saya kesian ngan sebab nangis serak2 bunyi.ade tak cara lain yang tak melibatkan ubat2 moden ni.

Posted on: 2008/5/16 23:44
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: batuk berkahak
#2
Kenalan Baru
Info
salam asyura...batuk berkahak tu insyaAllah boleh diatasi dengan berikan air suam + madu asli...madu tu jgn banyak coz baby kan..letakkan 3 titik madu dan cmpurkan air suam (jgn air panas tau..nanti khasiat dia hilang)..dan kacau sehingga betul2 larut dan bg anak minum (letaklah dalam botol ke)...alhamdulillah saya amalkan pada anak saya dr 2mggu lahir sampai skang ni dah 5bln..blum penah lg batuk dan berkahak...cubalah..insyaAllah.


SILA LAYARI :-
http://www.nuruliman.net/hamba66/members/adah.php

Posted on: 2008/5/17 16:06
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: batuk berkahak
#3
Kenalan Baru
Info
Dear Norsaadah..

Cuba tepuk belakang baby sebelum menyusu... tepuk dengan tangan yang macam nak menadah tu.. susah lah nak describe..sorry ek... kalau tepuk pakai tapak tangan biasa sakit lah kan..

My daughter dulu selalu kena batuk berkahak yang membawa ke bronchitis (betul ke eja)... kakak yang buat physio anak saya kat subang medical centre ajar. Moralnya dia nak bagi kahak tu keluar bersama najis bila anak saya minum susu... cuba tanya ngan doktor you yea cara2 nya.. nak tunjuk tak boleh lah pulak :)

Wasalam.

Posted on: 2008/5/17 22:08
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: batuk berkahak
#4
Rakan Arif
Info
asyura,

according to my paed, we should not give both ubat batuk and ubat kahak to our baby at the same time. i am not a doctor but i will try to explain what my paed has told me.

your baby is wheezing (there's a noise when he is breathing). this could mean that his lungs are stuffed with mucus and having difficulties passing oxygen. this also means that the phlegm (kahak) are in his lungs.

what we need to do is to loosen the mucus and reduce the swelling in the tissues of his lungs so that the mucus could be cleared out. so we give the baby the ubat kahak.

the coughings help in clearing the lungs. if we give the ubat batuk to the baby, this may cure the coughings, and hence wont help in getting the phlegm out of the body.

this whole condition is called bronchiolitis and is caused by virus infections so antibiotics are not so useful, unless your baby has got bacterial infections in the lungs (pneumonia).

i'm not sure about giving honey though cos your baby is still under 1 year. there's a risk of infant botulism, you just don't know for sure if that honey does not contain spores that can breed in a baby's stomach.

Posted on: 2008/5/18 15:58
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: batuk berkahak
#5
Kenalan Baru
Info
salam asyura,

anak saya pun dua2 ada masalah kahak.

i bg dia makan madu(Madu Khaula). Tp jgn bg byk( ambik setengah sudu teh pastu "calik" sikit je dgn jari pastu letak kat mulut dia. apa org kata "bg rasa je sikit")Madu ni panas dia akan cairkan kahak.

Make sure jgn bg ubat atau tembikai dlm masa sehari selepas bg madu. Seeloknya bg pagi selepas bangun Tido.( kalau dah

TGk mlm dia camne( kalau dah ok tak yah bg lagi) kalau still lg berkahak ulang lagi esok pg. tp kalau dah lebih 3 hr tu stop dulu. biar sehari/2 then bg lagi.

Posted on: 2008/5/19 22:59
_________________
Original ImageOriginal Image]lilypie[/url]

[url=Original Image]d...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: batuk berkahak
#6
Rakan Karib
Info
Utk Asyura, slamat datang ke susuibu.com

Pasal batuk berkahak ni sy mmg ada ceritanya dgn my little daughter, Nawal. After 6 months dia sll demam pastu sejak 3 bulan lps sll batuk berkahak tp xde selesema. Boleh dikatakan every month sy terpaksa EL, smpai naik malu rsnya. Tp nk wat cmne, anak sakit xkn sy nk biarkn jugak. Plg lama dia penah batuk berkahak ni slama 3 mggu. Tu pun batuk dia stop lps sy wat terapi sonotron di klinik Dr. Hj. Mohd Khadzali.

Selang seminggu, Nawal batuk kahak lagi. Abah ummi dia dh naik risau. G klinik doktor ckp itu perkara biasa pd baby. Tp yg herannya bila mkn ubat x hilang gak. Lastly sy bawak jumpa Dr. Ruzini, pakar kanak2 di PUSRAWI Jln Tun Razak. Rupanya Nawal kena 'bronkiolitis'. Kena tahan kat wad selama 3 hari. Dr. Ruzini kata, kahak anak saya dh msk ke paru2. Sbb tu batuk kahak dia berulang2.

Pengajaran yg sy dpt, klu anak kita dh sakit berulang2 kali tak yah la bawak g klinik lg. Trus jumpa pakar, InsyaAllah boleh detect awal2 apa masalah anak kita tu. Ni pendpt peribadi sy.

Utk asyura, jgn tolak perubatan moden dan jgn tak percaya pd perubatan tradisional. Kedua2nya kita usahakan. Smoga anak kita sehat dan membesar dgn baik.

Posted on: 2008/5/20 10:16
_________________
Tingkatkan ilmu mahirkan diri...
http://www.flickr.com/photos/zailanmohamad
http://penaummi.blogspot.com/
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: batuk berkahak
#7
Kenalan Baru
Info
salam umminawal,
lama nye nawal batuk berkahak, saya dlm 2hari pun dah risau. maklumla tido malam bunyi krokkk je.

kalau dah bronkiolitis tu dah serius. kahak dia dah masuk dlm paru2. baby kan x pandai buang so bila dia batuk dia telan jeee.

satu lg time dia batuk tu tungengkan dia bg kahak dia tu kluar.atau momies cuba masukkan jari dlm mulut dia bg dia muntah, bg kahak dia kluar.

tp saya alhamdulillah anak saya dua2 x lama berkahak ni. Dua2 pun saya bg madu utk cairkan kahak dia.

http://wmsouvenir.blogspot.com

Posted on: 2008/5/20 21:45
_________________
Original ImageOriginal Image]lilypie[/url]

[url=Original Image]d...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: batuk berkahak
#8
Rakan Karib
Info
Mahunya abah ummi dia x risau. Dlm ms batuk tu ktorg bwk klinik brapa kali dh. Smpai nurse dh kenal, mcm2 ubat n petua ktorg usahakn. Yg moden, yg tradisional semer ktorg wat. Tepuk belakang dia la, bagi madu la, tidur meniarap la (ni mmg kesukaan Nawal sjk dulu), ubuh minyak kelapa kt kepala la dan macam2 lagi.... Tp tu la ketentuan Allah kan...

Harap sangat anak ktorg ni sehat dan membesar dgn baik...

Posted on: 2008/5/21 12:25
_________________
Tingkatkan ilmu mahirkan diri...
http://www.flickr.com/photos/zailanmohamad
http://penaummi.blogspot.com/
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: batuk berkahak
#9
Rakan Karib
Info
salam..
doc pead ada ckp madu x elok tuk bwh 1yr.i x penah kasi lagi.tapi nak tahu betul ke nebulizer ni x elok for baby ?? since dia demam,batuk berkahak n selsema ni dah 2 kali doc pead kasi.some doc pead ckp x elok..betulke??
ada x mommies kat area kajang tau mane doc pead bagus yg bg byk explaination?? doc asmuni kpj ok ke?? slalu pegi an-nur,tapi an-nur slalu ramai org!!! suppose anak i kena admit hari kat an-nur,kena bronkolitis...tapi bilik penuh so kena tggu dulu.now dok tggu pihak spital call..nasib baik dekat..ada sesapa tahu?

Posted on: 2008/6/20 16:37
_________________
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: batuk berkahak
#10
Rakan Karib
Info
salam,,,,pada momies2 dkt susu ibu,,,,

my baby alya sejak seminggu ni dia batuk2 pada malam lah,,,kenapa erk???sy risau sgt takut dia kena jangkitan apa2,,,,sb bila dia batuk dia akan muntahkan balik susu yg dia minum,,,tp batuk dia x der kahak,,,bila dia batuk,,sy bg minum air suam,,, naper erk??

Posted on: 2008/6/27 14:38
_________________
nur alya fatihah bt azman 1 THN....DAHH
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image