Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
20 user(s) are online (7 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 20

more...

Members Baru
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14
DAckman 2014/4/13
CParamor 2014/4/13


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 ... 6 »


Puasa ketika mengandung
#1
Kenalan Baru
Info
Salam all,

Lama dah tak mencelah dlm forum ni, selalu baca jerk.Alhamdulillah baru2 ni saya dia sah kan mengandung 5 weeks.Dah puas cari pasal topic puasa ketika hamil tapi x jumpa.Ada sesaper yang ada petua or nasihat tak.Boleh puasa atau sebalik nya ..masa ni baby tengah developkan ..kalo pose x mendatang kan mudarat ker kepada babypregnancy due date

Posted on: 2008/9/4 11:36
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Puasa ketika mengandung
#2
Rakan Istimewa
Info
bab ni u kena ask ur doctor sendiri.

i pun cam u jugak, start puasa i was 5weeks preggo. tp morning sickness tahap dewa, sampai masuk spital. kat hospital, kena la masuk 14btl IV.

time tu i mmg tak puasa. tgh makan, tetibe my doc masuk..malu i tersipu2 kat situ..segan tak pose..then i asked if its ok for me to puasa..he said "thats the best thing about god's creation. for pregnant or breastfeeding mom, they will suffer 1st b4 the baby. the baby will suck u dry & grow healthy. but the mom kering la. so its up to u nak puasa ke tak?"

lastly, last ramadhan i puasa 9days aje...

Posted on: 2008/9/4 11:45
_________________
Disclaimer: I am not a medical doctor. All of the posting on this website & my blog were written by me for educational purposes, but are not meant to diagnose or treat any medical disorders.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Puasa ketika mengandung
#3
Rakan Setia
Info
no problem insyaAllah. i was in my first trimester masa ramadan. but i did take some days off sbb morning sickness teruk.

for sahur make sure you eat a full meal + minum supplement. when I was pregnant I took Anmum (but I didn't take the vitamins given by doc sbb dia takut teroverload folic acid etc). this time around i'm in my third trimester, I take Ensure + multivitamins as recommended by doc.

but it is highly recommended that you check with your gynae sbb your condition might differ from mine.

Posted on: 2008/9/4 11:47
_________________
ummi sa'eed
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Puasa ketika mengandung
#4
Rakan Arif
Info
salam mumfaris,

depend pada you la. tp you better consult dgn doktor. kadang2 kita rasa sihat tp baby dalam ada masalah.

you can read my blog entry about puasa, pregnant & BF.
Puasa, BF & preggy

just something i'd liek to share la.

Posted on: 2008/9/4 11:50
_________________
sharing is caring @superkids
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Puasa ketika mengandung
#5
Rakan Arif
Info
saya pun dah 9weeks tapi lom start pose sbb asik lapo je. bimbang gak perkembangan janin terjejas. namun dlm hati tetap berdoa agar dapat berpuasa kelak. takut tak larat nak ganti nanti.
masa arwah anak pertama kebetulan kena morning sickness dlm bulan pose. hanya separuh bulan je saya pose tapi alhamdulillah dapat ganti semuanya.

Posted on: 2008/9/4 11:52
_________________
Original Image
Original Image

[url=http://www.aizadania.blogspot.com]Saja...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Puasa ketika mengandung
#6
Rakan Karib
Info
yup betul tue..refer dulu pada your doc..time saya jumpe doctor haritu suami saya ada tanya doc pasal puasa ni..dia kata ok jer sbb da baby mmg ade it's own food in store plus i ade jugak bace if the food xcukup the baby akan amek from the mom plak..contohnye if die xcukup calcium die akan serap dari our bones and sebab tue some pregnant women punye gusi berdarah la ape la..insya'allah the baby wil be fine..papehal pon check dgn doc la ye.. hee

Posted on: 2008/9/4 11:58
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Puasa ketika mengandung
#7
Kenalan Baru
Info
Salam..
Mumfaris dn mamadamia. Sama la kite..
Saya pun baru 5 weeks. Kena tahan loya dan muntah tu... tu je masalahnya...
Lagi satu rasa pedih sgt kat ulu hati mcm nak gastrik...
Setakat ni baru buang puasa satu hari..sebab dh muntah.
Alang-alang dah muntah tu, batal je la puasa tu.
Kite pun takde tips, just sahur mcm biasa. Tapi saya tak leh makan byk masa sahur. Tak lalu. Silap2 buleh muntah.
Pada saya puasa ke tak puasa ke, sama je. Loya2 jugak.
So better puasa, takdelah nak ganti puasa nnt.
Pasal baby, jangan risau sbb baby dalam jagaan Allah.
InsyaAllah takde apa2...

Posted on: 2008/9/4 13:22
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Puasa ketika mengandung
#8
Rakan Istimewa
Info
Quote:

ibu_lutfi wrote:
Salam..
Mumfaris dn mamadamia. Sama la kite..
Saya pun baru 5 weeks. Kena tahan loya dan muntah tu... tu je masalahnya...
Lagi satu rasa pedih sgt kat ulu hati mcm nak gastrik...
Setakat ni baru buang puasa satu hari..sebab dh muntah.
Alang-alang dah muntah tu, batal je la puasa tu.
Kite pun takde tips, just sahur mcm biasa. Tapi saya tak leh makan byk masa sahur. Tak lalu. Silap2 buleh muntah.
Pada saya puasa ke tak puasa ke, sama je. Loya2 jugak.
So better puasa, takdelah nak ganti puasa nnt.
Pasal baby, jangan risau sbb baby dalam jagaan Allah.
InsyaAllah takde apa2...


sama aa kite ibu-lutfi..i dulu gitu a..makan ke minum ke..still muntah..tapi yg i pastikan i buat, i mesti minum air glukose & air barli panas..just to make sure i tak kena masuk spital lg..

by the end of 1st tri, i lost weight gegile..6kg tu...i risau but doc still chill..dia kata "baby look very healthy, mamanye mmg cenkung, but u will gain it back".

kan i tak pose 20days..masak oo nak ganti..ni tak sempat ganti lg ni. 10days kena byr fidyah.

Posted on: 2008/9/4 13:29
_________________
Disclaimer: I am not a medical doctor. All of the posting on this website & my blog were written by me for educational purposes, but are not meant to diagnose or treat any medical disorders.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Puasa ketika mengandung
#9
Kenalan Baru
Info
mama-miya,
thanks sbb bagi idea minum glukose..
sebelum ni tak terpikir plak nk minum glukose, sebab tak lalu nak makan.
Hehe pas ni abisle glukose Lutfi saya kerjakan...

Posted on: 2008/9/4 13:57
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Puasa ketika mengandung
#10
Rakan Setia
Info
masa pregant kan my 2 kids, memang kena bulan puasa, 1st tu dah 5bln preggy and 2nd tunggu hari je... Al-Hamdulillah semua nya dpt puasa penuh... tapi saya antara yg lucky coz almost x de alahan masa mengandung. makan ape pun laju je...

tapi satu yg saya memang amalkan esp ketika bulan puasa, extrakan pengambilan kurma... dan tawakal byk2, Insya Allah kita akan dipermudahkan

Posted on: 2008/9/4 14:01
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 ... 6 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image