Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
36 user(s) are online (22 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 36

more...

Members Baru
konnor3839 2014/4/24
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 ... 40 »


Cerita tentang pemakanan bayi. Kenapa ada orang macam ni?
#1
Rakan Rujuk
Info
Semalam hubby bawa makan kat kat luar. Teringin nak makan black pepper beef steak.So kenalah bawak si kecik Farish tu skali. Tengah nak makan tu Farish wat perangai (mengantuk + lapar). Time tu ada tukang masak restoran tu dok kat meja sebelah. Sekali dia tanya, lapar ke baby?
Saya jawab, biasalah, time tido dia ni.
Sekali akak tu cakap " Ala sian baby, ayah bagilah baby makan kentang tu.."
Saya tengok jer akak tu, saya mesti dia ingat Farish ni dah 6 bulan ke atas.
Saya kata " akak, dia baru masuk 5 bulan"
Akak tu jawab, " dah boleh makanlah tu. Anak akak 3 bulan akak dah bagi makan nasi"... pastu ada lagi info dia yang buat saya terkujat, terbuntang mata

1. Time dalam pantang, akak dah campur nestum dalam susu, anak akak tak kenyang minum susu saja
2. Umur 3 bulan tu dah start makan nasi (nasi yang dilecek)
3. Suami akak dah bagi baby minum air ikut cawan time umur 5 bulan
4. Umur 7 bulan dah minum milo
5. Dalam pantang dah bawa baby jalan2 makan angin, biar dia lasak skit

Akak nie memang x breastfeed sebab dia kerja restoran, takut susah mak dia nak jaga.

Balik ofis, cerita kat kawan, dia pun cerita dia selalu dengar ada orang dah start bagi anak makan nasi (bukan nasi dilecek, atau bubur, nasi yang kita makan tu) time anak dia umur 8 bulan....
Rasanya macam ramai lagi yang train anak dia macam ni, walaupun nurse @ doc dah kaunseling umur 6 bulan baru start solid food, tapi still x ikut. Lebih percaya amalan lama, dan ikut logik jer... Geramnyer (ketuk banyak skali skit kepala orang2 tu) (ketuk lagi, ketuk lagi)

Posted on: 2008/9/11 9:17
_________________
Seorang IBU kepada dua hero dan MBf PC
Visit my SUPERMOM BLOG
hubungi saya hanaseman@yahoo.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cerita tentang pemakanan bayi. Kenapa ada orang macam ni?
#2
Rakan Setia
Info
hehehehe pecaya lah.. mmg ade org mcm nih.. buktinye anak buahku itu.. 14 hari dlm pantang.. 14 hari ok umur dia baruuu 14hari.. my sil siap add 1scoop nestum + 3scoop fm masuk terus dlm btl..

'napa kak ma buat mcm tu?'

'danish lapar'

'mana kak ma tau?'

'kak ma tau lah'

skang my sil pegnen lagik.. ari tu dia tnya.. 'ely, ade erk nursing cover mcm nih'(sbb time tu tgh susu sammy kt kenduri).. i said.. 'aah'.. patu dia jawab.. 'kak ma nk bf gak la.. susu mahal skang..'



Posted on: 2008/9/11 9:37
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cerita tentang pemakanan bayi. Kenapa ada orang macam ni?
#3
Kenalan Baru
Info
salam...memang ada golongan mcm tuh...even my makcik2 semua dah mula suh bazli start mkn ...tapi i still taknak.. i nak biar bazli capai paling2 pun 6 bulan...

mereka sangka kalau anak menangis memanjang ...maknanya anak lapar...tuh yang start kasi solid....

tapi masa kelas antenatal yang i pi... selagi baby tak 6 bulan, jangan kasi makan, buah pinggang dia tak matang lagi...

Posted on: 2008/9/11 9:43
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cerita tentang pemakanan bayi. Kenapa ada orang macam ni?
#4
Rakan Arif
Info
percaya.. memang ada

terutama bagi org2 yg berpendidikan rendah / tak expose...

my pren ank setahun lebih dah bagi minum kopi (minuman fav anak dia)... hu hu terkedu sekejap


Posted on: 2008/9/11 9:44
_________________
Original ImageOriginal Image
story-mory
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cerita tentang pemakanan bayi. Kenapa ada orang macam ni?
#5
Rakan Karib
Info
ada contoh my fren duk umah bawah nie...sebulan dah dah bagi nestum....saya siap sound dia lagi dahlah tak bagi susu badan pastu bagi nestum kang usus anak ko terbelit macam mana?ko nak ganti ke usus dia....memang sound direct kat dia........skang umur budak tuh 9 bulan dah makan nasi dah berpinggan2 ...tak cukup...

Posted on: 2008/9/11 9:49
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cerita tentang pemakanan bayi. Kenapa ada orang macam ni?
#6
Kenalan Baru
Info
ha ah...sy pn face menda y sama kt tmpt keje..
kitorg ni deliver tarikh lebih kurg so anak2 sebaya ar...seme dh sibuk tnya xbg makan lg ke.
nuha baru je 4bln...sy gtau dorg sy nk bg nuha solid food tg umo 6bln xpn 5bln lbh ke...ada tu y kata bb umo 10days dia dh bg nestum cair guna botol...mak ai....braninyaaaaaaaaaa....
then bila borak2 psl mknn bb..sy ckp ar sy klau bole xnk bg nuha nestum..biskut etc....klau daya nk masak sendiri bubur utk dia n blend je.
skali lg sy kena kondem...ada y kata nt xcukup zatla...kedekut la...ishhh..mcm2.
tp sbnrnya sy pn masih leak of knowledge ttg menda2 ni...
nk tnya ar kt mommies y lbh pngalaman...mana y elok utk kite perkenalkan anak ngn solid food...bubur y kite buat tu ke (sbb sy rs ia lbh fresh) atau guna je nestum or biskut y byk jual skrg ni...
bubur segera utk bb pn ada jual ek skrg ni...


Posted on: 2008/9/11 9:49
_________________
buah cmpdak dluar pgr amik glh tolng jolokkn sy bdk bru bljr klau slh tlng tunjukkn
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cerita tentang pemakanan bayi. Kenapa ada orang macam ni?
#7
Rakan Istimewa
Info
mmg org yg tak expose pada the latest babycare & parenting, mmg still ikut cara org dulu..

kat kampung sy tu ramai aje..siap anak 3hari dah bg pisang lenyet.
my own kakak angkat, anak 2bulan bg makan bubur..reason anak lapak..anak dia mmg 100% direct BF & still makan nasik. budak tu memula minum susu..then makan nasik..then minum susu..badannye kusss semangat...beza 2minggu tua dr miya..tapi double size miya dr segi lebar & tinggi..mmg cam toddler size..

i did my reading on this matter..bab into solid ni..ikut ketahanan perut anak..yg main reason y better intro solid after 6months is bcoz perut dah betul2 kuat & badan dah ade immunity skit. so lesser risk for anak tu to develop allergies dr makanan..kalau anak yg jenis lahir mmg sensitip..mmg harus intro solid after 6months kan..

bebaru ni pun my mom punye opismate(umur baya i), br blk dr maternity leave..so mama tanye "haa..anak awak nyusu badan lg ke?" jawabnye "tidak..susah la..kena campur..nnt susah nak pam & susah org nak jaga..tu pun dah bg makan pun..". then my mom bebel (tapi dgn nada bangga)" hek eleh..lemah aa..cucu kite ni still nyusu badan tau..siap mamanye sibuk kerja. awak tu siap dpt break kul 10 lg..boleh aje blk pam susu or balik nyusu anak..tak terer langsung.."

Posted on: 2008/9/11 10:01
_________________
Disclaimer: I am not a medical doctor. All of the posting on this website & my blog were written by me for educational purposes, but are not meant to diagnose or treat any medical disorders.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cerita tentang pemakanan bayi. Kenapa ada orang macam ni?
#8
Rakan Setia
Info
Quote:

ibu_bazli wrote:
selagi baby tak 6 bulan, jangan kasi makan, buah pinggang dia tak matang lagi...


setuju sesangat....rasa-rasanya kan....kalau sesaper ada penyakit apa-apa time dewasa ni, kena check balik la history....masa kecik dulu, bf tak? start solid umur braper tahun? start makan garam/gula umur berapa tahun???

penyakit tak terjadi sekelip mata....ianya mengambil masa....

kita semua tahan jer la kata-kata sinis orang untuk mempertahankan apa yg terbaik untuk anak kita

Posted on: 2008/9/11 10:01
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cerita tentang pemakanan bayi. Kenapa ada orang macam ni?
#9
Kenalan Baru
Info
lagi satu, masa pi kelas antenatal dulu...sister2 nih pesan bayak kali, jangan kali nestum or makanan tru botol...boleh sebab kan baby tersedak...

mungkin ibu2 nak mudah, anak tolak2 mkn, terus kasi tru botol...

macam mana lah nasib bazli nanti bila start mkn dengan penjaganya... awal2 kena pesan dengan penjaga, jangan kasi guna botol

Posted on: 2008/9/11 10:01
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Cerita tentang pemakanan bayi. Kenapa ada orang macam ni?
#10
Rakan Arif
Info
Salam
Kepada ibu2 baru sekalian....

teruskan memberi susuibu ....

kita boleh dengar2 je cakap org2 yg memberi anak2 mereka makan sejak lahir.. tapi jadikan pengajaran je..jgn jadikan ikutan......

ade juga yg berpelajaran pun buat begitu... semua tu terpulang pada individu ....

kalau kita sayang kan anak2...jaga la pemakanan nye... berikan lah susuibu sahaja (kalau boleh hingga 2thn) tanpa makanan tambahan....

kalau nak lengah2 kan bagi makan kat anak pun tak de masalah..... yg penting susuibu tu lebih berkhasiat ...walaupun anak menyusu hingga 2thn atau lebih...

kalau baby nangis ke meragam ke..bagi je susuibu... tak perlu la bagi apa yg kita makan tu .....selagi kita yakin baby kita boleh dptkan khasiat sepenuhnya dari susuibu...(ibu nye kena makan yg berkhasiat )

jgn percaya pada dakyah2 yg membuatkan kita pikir tak logic(kalau boleh fikir la)

ok...




Posted on: 2008/9/11 10:04
_________________
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 ... 40 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image