Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
37 user(s) are online (24 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 37

more...

Members Baru
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


Berurut semasa mengandung..
#1
Rakan Karib
Info
Assalamualaikum..

Nad nak tny a few ques :

1. Boleh ke kita berurut semasa mengandung?? Nak berurut sebab baby dah turun walaupun kandungan baru berumur 5 bulan.

2. Kalau boleh, ada sesiapa tahu org yang boleh mengurut org mengandung??

Posted on: 2008/12/4 1:06
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Berurut semasa mengandung..
#2
Rakan Istimewa
Info
time i ngandung dulu, mmg la byk kali i nak gi urut..my back pain mmg teruk sgt..siap sampai demam2. tp byk pihak halang, bidan kata tak elok berurut time ngandung. However, kalau ikut western..its ok to go to spa utk pregnant ladies.

as for me, i tak berani la nak pergi. so what i did, i letak kacang hijau/merah dlm stokin..ikat buat cam bunjut..then masuk kan dlm microwave selama 1minit..then i buat tuam kat bahagian yg sakit or lenguh tu. ade experts kata guna hot water bottle aje safe.

Posted on: 2008/12/4 9:41
_________________
Disclaimer: I am not a medical doctor. All of the posting on this website & my blog were written by me for educational purposes, but are not meant to diagnose or treat any medical disorders.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Berurut semasa mengandung..
#3
Rakan Arif
Info
w'salam...

1. urut masa mengandung kat kg i panggil lenggang perut...biasanya pregnancy yg masuk 7bulan ke atas org urut..xtaula plak yg 5 bulan.
canner u tau baby u dah turun?5 months is too early pd i...

2. i tau ada akak ni pndai urut...die pun ada link ngan jabatan kesihatan.she as a trainer utk org2 nak belajar urut...just nak tau whre is ur exact location..

Posted on: 2008/12/4 9:44
_________________
Original ImageOriginal Image

looking for medela harmony rm190,swing rm630?skim kutu lunatots & coolababy cd.klik,
http://littleposhykidzshoppe.blog...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Berurut semasa mengandung..
#4
Rakan Istimewa
Info
salam, zatul pernah berurut masa first trimester mengandungkan Qaisara. Tpi tak la urut perut..Macam mana u tau baby dah turun? gynea beritahu yer?

Posted on: 2008/12/4 10:05
_________________
blog Zatul (MAMI & BABY Magazine columnist) - all about breastfeeding & parenting

Lactation Counselor & Peer Counselor Program Administrator (PCPA) for Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (Malaysianbfpc)
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Berurut semasa mengandung..
#5
Rakan Istimewa
Info
mcm pegalaman saya lak memang ada mengurut waktu mengandung tp 2nd bb br urut 1st dulu tak pun yg 2nd ne memang urut tp dah msuk 36weeks bru urut tu sebab back pain problem n kaki mungkin sebab bb bosar so memang problem to me. tp mk bdan tu kata kena sentiasa urut sebenarnya mcm 5bln, 7bln n dah dekat2 nak bersalin pun leh tp pd akma risau sebenarnya berurut ne takut effect kat bb je tp alhamdulillah ok je lepas urut tu... tp mak bidan tu kata kena sentiasa urut tu sebenarnya nak bg mudah bersalin bg jln tu senang tp tak tahu la kan betul ke tak......

Posted on: 2008/12/4 10:12
_________________
Original Image
Original Image
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Berurut semasa mengandung..
#6
Rakan Istimewa
Info
salam,just nak ingat-mengingati sesama kita. jangan simply berurut tang perut masa mengandung ni. Kalau bidan tak pandai, jadi kes lain. Ada satu kes yang momies kat s.i ni cerita, org ni berurut sebab kandungan songsang, sekali effect kat brain baby. ada bleeding dalam otak dia..

Posted on: 2008/12/4 10:21
_________________
blog Zatul (MAMI & BABY Magazine columnist) - all about breastfeeding & parenting

Lactation Counselor & Peer Counselor Program Administrator (PCPA) for Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (Malaysianbfpc)
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Berurut semasa mengandung..
#7
Rakan Istimewa
Info
perlu di ingatkan la mommies2 sekalian berurut terutamanya di perut leh mendatangkan kemudaratan pd bb n diri sendiri kalau bdn tu tak pandai.........
betul juga kata zatul77

Quote:

zatul77 wrote:
salam,just nak ingat-mengingati sesama kita. jangan simply berurut tang perut masa mengandung ni. Kalau bidan tak pandai, jadi kes lain. Ada satu kes yang momies kat s.i ni cerita, org ni berurut sebab kandungan songsang, sekali effect kat brain baby. ada bleeding dalam otak dia..

Posted on: 2008/12/4 10:35
_________________
Original Image
Original Image
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Berurut semasa mengandung..
#8
Rakan Arif
Info
Bagi pandangan saya better jgn berurut time peknen ni.. bkn apa takut terjadi something yg tak elok..

Kalu nak buat apa2 tindakan lebih baik tanya pd gynae..

Posted on: 2008/12/4 11:26
_________________
Original ImageOriginal Image


Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Berurut semasa mengandung..
#9
Rakan Karib
Info
taktaula nak komen...
sebab biasanya kalau ikot org tua2, kalau baby turun awal, atau songsang better urut...tapi kalau takde pape masalah, diaorg mmg tak bg urut langsung...ntahla...better tanya pakar...

Posted on: 2008/12/4 13:08
_________________
[url=http://lilypie.com][img]http://b1.lilypie.com/hQdfp8/.png[/img][/url]
rgds
NooR
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Berurut semasa mengandung..
#10
Rakan Setia
Info
salam

skrg ni i tgh pregnant gak..aritu masa 2 bulan i mmg tak selesa..i rasa my bb ada kat bahagian tepi ...mmg sakit tau sbb kencing aje n jalan pun kengkang...so i p urut kat selayang kakak urut tu bawak bb i ke tengah perut..mmg rasa la bb tu ada kat tgh perut..masa bb 1st pun sama.bb tersepit kat tepi..tak selesa...pastu kakak tu kata kalau mgandung tak leh urut belakang.tp tak tau reason apa...lg satu mak pesan dia kata jangan guna minyak panas masa kalau sakit belakang nnt anak lahir muka dia lebam...entah la org tua2kan dia punya pandangan...

seingat i masa ngandung yg 1st dulu masa lapan bulan bb i scan songsang.i p urut la alhamdulillah la tak songsang masa lahir...tp bahaya gak mak cakap takut terlilit tali pusat sbb tukang urut tak nampak apa yg dia buat

Posted on: 2008/12/4 13:44
_________________
view my blog at http://recyclebook.blogspot.com/
http://ainrahmad.blogspot.com/
[url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image