Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
42 user(s) are online (24 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 42

more...

Members Baru
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14
DAckman 2014/4/13
CParamor 2014/4/13
AWalker 2014/4/12
T7731 2014/4/11
zierah 2014/4/11


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


Spirulina-bolehkah diamalkan semasa mengandung
#1
Rakan Karib
Info
Ada tak sape sape yang tahu whether ibu hamil boleh mengamalkan makan spirulina atau tidak. Tujuan mengambil spirulina ni adalah untuk mengatasi keletihan dan kelesuan. kalau ada sesiapa yang tahu, sila berikan comment anda. Comment anda sangat sangat saya hargai.

Untuk pengetahuan semua, saya kini hamil anak ketiga (4 bulan). Saya selalu merasa letih dan tidak bermaya terutama di waktu petang.

Anda juga boleh menghubungi saya melalui ym atau email di :

rohana_haznee@yahoo.com

Posted on: 2009/4/15 11:42
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Spirulina-bolehkah diamalkan semasa mengandung
#2
Rakan Karib
Info
saya mmg da amalkan spirulina ni since kandungan 2 bulan. skrg ni da masuk 36 weeks. alhamdulillah takde pape side effest. lagipun drpd article yg pernah saya baca, spirulina ni dapat tampung nutrients yg tak cukup dlm bdn mase kita preggy. yg paling best ramai yg cakap spirulina dpt kurangkan morning sickness. pd diri saya sendiri, memang mujarab. saya cuma muntah2 only a couple of weeks. pastu trus ok . best kan.. tapi from my own experience, spirulina memang bagus utk pregnant lady..

Posted on: 2009/4/16 13:49
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Spirulina-bolehkah diamalkan semasa mengandung
#3
Rakan Arif
Info
i mmg amalkn SPIRULINA HPA since preggie smpi skg.. so far xde ape2 mslh..kt sini i quote kelebihan spirulina dr WEBSITE HPA

Spirulina (Arthospira) adlah jenis ganggang biru hijau dan sejak puluhan tahun yang lalu telah dijadikan makanan kesihatan melalui penelitian para ahli dunia. Makanan yang dikonsumi oleh manusia sekarang banyak menyebabkan terkumpulnya toksid dalam badan, sehingga menimbulkan pelbagai penyakit sperti kanser, sakit jantung, imnuiti turun, fungsi organ menjadi lemah dan lain-lain. Hal ini merupakan masalah besar di negara-negara maju kerana 60% penybab kematian disebabkan oleh faktor kekurangan zat-zat makanan.

Manfaat:
1. Meningkatkan aktiviti anti-virus
2. Menurunkan kadar kolesterol
3. Murunkan risiko serangan kanser.
4. Meningkatkan daya tubuh badan
5. Mengurangkan keracunan pada ginjal.
6. Meningkatkan jumlah mikroba lactobacillus yang terdapat di dalam usus.
7. Mempercepatkan penyembuhan luka.
8. Mengatasi ,asalah kekurangan zat/mineral.
9. Mengurangi penderitaan akibat radiasi.

Fungsi Zat Spirulina:-
1. Beta Kerotin: Menguatkan penglihatan
2. Vitamin B12: Membentuk sel darah merah.
3. Zat Besi: Menguatkan sel darah merah dan sistem pertahanan tubuh
4. Karotenoids: Meningkatkan fungsi anti oksidan atau anti kanker di dalam tubuh.

Posted on: 2009/4/16 14:01
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Spirulina-bolehkah diamalkan semasa mengandung
#4
Rakan Setia
Info
salam.

e-CaR, so that's mean spirulina pun ok lah dengan BF moms? Ada effect BM tak, maksud sy increase BM production?

Posted on: 2009/4/16 14:52
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Spirulina-bolehkah diamalkan semasa mengandung
#5
Rakan Arif
Info
Quote:

nonnie78 wrote:
salam.
e-CaR, so that's mean spirulina pun ok lah dengan BF moms? Ada effect BM tak, maksud sy increase BM production?

nonnie..
dr ape yg ku baca..spirulina pun ant. mknan yg leh m'bntu tmbh susu..nie ant. list yg ku smpan:

soya, barli, halba, madu, sengkuang cina, jntg pisang, longan, sawi, lobak putih, carrot, pegaga, brocoli, spirulina, ikn tnggiri, oat, betik muda, kurma etc

Posted on: 2009/4/16 15:08
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Spirulina-bolehkah diamalkan semasa mengandung
#6
Rakan Arif
Info
fyi, ant. keistimewaan SPIRULINA HPA ia diternak sendiri oleh HPA dan spirulina ini diberi mkn madu setiap waktu dhuha..

Posted on: 2009/4/16 15:09
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Spirulina-bolehkah diamalkan semasa mengandung
#7
Rakan Setia
Info
Quote:

ibuEiymann wrote:
fyi, ant. keistimewaan SPIRULINA HPA ia diternak sendiri oleh HPA dan spirulina ini diberi mkn madu setiap waktu dhuha..


adui, ku dah pening ni ecar. ternak? bagi makan madu?
spirulina ni apa sebenarnya? ku tengah makan produk yang ada spirulina ni tp kalau betul ok, ku nak tukar ke HPA.

off topic : mu pm ku tentang camna nak jadi dealer HPA. ku nak jadi ahli lah..

Posted on: 2009/4/16 15:33
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Spirulina-bolehkah diamalkan semasa mengandung
#8
Rakan Arif
Info
Quote:

nonnie78 wrote:
adui, ku dah pening ni ecar. ternak? bagi makan madu?
spirulina ni apa sebenarnya? ku tengah makan produk yang ada spirulina ni tp kalau betul ok, ku nak tukar ke HPA.

off topic : mu pm ku tentang camna nak jadi dealer HPA. ku nak jadi ahli lah..

spirulina nie kn sjns Blue Green Algae..kirenye sjns hidupan larr..tu psl kena ternak..ade kes spirulina lain yg ku baca, dorang bg mkn lemak babi..nauzubillah..

ku dh PM mu..

Posted on: 2009/4/16 15:42
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Spirulina-bolehkah diamalkan semasa mengandung
#9
Rakan Karib
Info
kalau dlm pantang blh makan spirulina gak tak

Posted on: 2009/4/17 13:55
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Spirulina-bolehkah diamalkan semasa mengandung
#10
Rakan Arif
Info
ku mkn spirulina dr preggie..dlm pantang..smpi lar skg Eiymann 2 thn++..knowing dat spirulina pun leh tmbh susu ibu gak kan..

Posted on: 2009/4/17 14:46
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image