Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
31 user(s) are online (22 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 31

more...

Members Baru
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   2 Anonymous Users




(1) 2 3 4 ... 7 »


Makanan yang menambah dan mengurangkan air susu ibu
#1
Rakan Istimewa
Info
Makanan Menambah atau Mengurangkan Susu Ibu

Sesetengah makanan memberi kesan kepada penghasilan susu ibu, sama ada menambah atau mengurangkannya... Jadi hati-hati apabila memilih makanan anda... Antara makanan yang mungkin menambah penghasilan susu ibu

* Makan banyak makanan mengandungi vitamin B seperti kekacang, dal.
* Kurma makan begitu sahaja atau dihancurkan sedikit dan dimasukkan ke dalam susu panas.
* Jambu batu, betik makan begitu sahaja.
* Lobak putih, peria dijadikan jus atau sup.
* Sawi, kacang panjang, kacang buncis, jagung muda goreng atau sup.
* Daun atau pucuk meranti masak lemak putih, tumis air atau goreng.
* Klorofil
* Chlorella
* Oat dijadikan minuman, biskut, bubur atau salutan pada makanan sebelum dimasak.
* Madu gunakan sebagai pemanis dalam minuman, sapuan pada roti atau cicah pada lempeng susu beroat
* Air longan boleh beli longan kering dari pasaraya dan direbus sehingga kembang.
Longan kering salah satu bahan dalam air laichikang

* Red raspberry leaves suplemen dari farmasi
* Halba direndam dalam air mendidih atau dimasukkan ke dalam masakan.
* Habbatus sauda atau jintan hitam.
* Barli air atau bubur barli.
* Pucuk manis masak lemak bersama ubi keledek.
* Pucuk pegaga dijadikan ulam atau jus.
* Jantung pisang dicelur atau masak lemak.
* Daun kucai goreng bersama tauge dengan tauhu dan tempe.
* Pucuk betik atau bunga betik jantan.
* Air soya dan produk soya seperti tauhu, taufufa, tempe
* Air horlicks
* Susu dan produk tenusu
* Teh hijau jepun
* Makanan mengandung yis seperti roti, donut, tapai pulut dan sebagainya.
* Bawang putih mengandungi banyak sulfur yang bagus untuk sendi dan membantu penghasilan susu.
* Ubat homeopati.

Makanan yang perlu dielakkan

* Herba seperti Parsli,Peppermint, Sage, Oregano,
*Spageti bolognese? Sekali-sekala okey!

Yang tak best ttg spageti tu..my peveret


Posted on: 2009/5/20 14:01
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan yang menambah dan mengurangkan air susu ibu
#2
Rakan Karib
Info
bkhdiamalkan ni

Posted on: 2009/5/20 14:22
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan yang menambah dan mengurangkan air susu ibu
#3
Kenalan Baru
Info
Thank MamaAna kerana berkongsi info..

Posted on: 2009/5/20 15:22
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan yang menambah dan mengurangkan air susu ibu
#4
Kenalan Baru
Info
saya nk tanya ckit ni... saya br lps besalin anak 1st.. mak saya n MIL suruh saya pantang certain2 makanan, dan mknan tu pulak yg ada tersenarai sbg mkanan yg boleh meningkatkan penghasilan susu.. antaranya lobak putih, soya.. sejuk katanya. adakah anda pantang mkanan2 tu? kalu saya mkn juga ada effect apa2 x?

Posted on: 2009/5/20 15:49
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan yang menambah dan mengurangkan air susu ibu
#5
Rakan Karib
Info
1st bb saya pantang seperti yg ur mil n mom suh..x makan soya...lobak putih..etc.. end up xder susu.. kering

2nd bb, i x pantang dah gitu..i ikut advise gynae.. alhamdullilah banyak susu....

my opinion.. kalau nk bfeed baby, x perlu ikut pntg2 tue.. pantang yg mana logik je..

Posted on: 2009/5/20 16:23
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan yang menambah dan mengurangkan air susu ibu
#6
Rakan Arif
Info
mama_hakim,
saya masa pantang ari tu, boleh dikatakan ari2 makan lobak putih. rasanya org2 tua tahu kot yg lobak putih tu boleh mkn. sbb rata2 kalau tanya mesti kata makan lobak putih. effect mkn lobak putih is tambah susu la

Posted on: 2009/5/20 16:29
_________________
Original ImageOriginal Image
MALAYSIAN BREASTFEEDING PEER COUNSELOR
Facebook: HANIDAH HUSAINI
MENUJU YANG SATU
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan yang menambah dan mengurangkan air susu ibu
#7
Rakan Setia
Info
mama_hakim...

mcm sy lak masa pantang mmg sy pantang mkn yg "ubi" ni..yelah kita ni muda lg tkt gak langgar pantang sbb benda2 tu semua sejuk..

dlm pantang syr yg sy mkn cuma pucuk pegaga n jantung pisang jer..

lgpun pd sy x timbul masalah susu kering/kurang masa dlm pantang..sbb baby kan bersama kita sentiasa n kita leh nyusukan kerap..so leh lah produce susu..baby pun klu dlm pantang bknnye nyusu byk sgt..

sy masa pantang irsyad aritu mmg sy pantang benda2 sejuk n alhamdulillah susu ada je n lps sbln pantang sy dah stat perah susu n wat stok..n until now,susu still ada n stok sentiasa bertambah w'pun my baby dah 4 bln..

so,pd sy dlm pantang jgnlah risau sgt pasal susu byk ke x..yg penting bg baby susu kerap n statlah wat stok..pasal mkn tu mana yg rasa elok pantang,pantanglah..bdn kita ni nak pakai lama..

buat nyer dlm pantang "bentan" sape yg susah?kita gak..lgpun penerimaan bdn kita x sama ngan org lain..mungkin ngan org lain ok..tp bila kita mkn lak lain jdnyer..

so,fikir2kan lah...

Posted on: 2009/5/20 17:47
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan yang menambah dan mengurangkan air susu ibu
#8
Rakan Arif
Info
Quote:

MrsLinda wrote:
1st bb saya pantang seperti yg ur mil n mom suh..x makan soya...lobak putih..etc.. end up xder susu.. kering

2nd bb, i x pantang dah gitu..i ikut advise gynae.. alhamdullilah banyak susu.... my opinion.. kalau nk bfeed baby, x perlu ikut pntg2 tue.. pantang yg mana logik je..

MrsLinda..
sori..i disagree wif dis..susu u xde/kering bkn sbb u x mkn soya , lobak putih etc.. kurangnye susu disbbkn faktor kurangnye BF/pumping..bear in mind, BF concept is DEMAND VS SUPPLY..bkn sbb faktor mknan pnmbh susu..mkn lar byk mane pun bnda pnmbh susu, tp klu tak kerapkn BF/pumping, SUSU TETAP AKAN KURANG.. in fact, i mmg xde mkn soya & lobak putih tp managed to BF until now..2 yrs 1 mth++..

jz nk share...
since deliver smpi 1 thn++ (ade gak yg smpi 2 thn++ pun x sntuh lg), i mmg elakkn mkn/mnum bnda2 nie:
- ais (x bgus tuk bby..jg x bagus tuk ibu)
- any kekacang (kacang pjg, buncis, soya etc -->mnmbhkn angin dlm bdn..bby pun leh kembung perut..)
- air kelapa muda (mandatori x leh mnum..smpi skg pun ku pntang lg -->bisa urat)
- jambu batu -->> kembang urat
- keladi -->> bisa urat, kurang susu
- labu --> kmbang urat, angin
- kobis --> kurang susu
- laksa/mee/bihun -->kembang urat (lps 1 thn, dh mkn dh)
- KACIP FATIMAH --> buat susu jd BERTOKSIN

kunci utama i berjaya BF smpi skg sbb i mmg m'amalkn kekerapan BF+pumping more thn 10x per day (slps Eiymann 2 thn bru i benti ngepam..skg nie BF only)..besides, nie ant. mknan/mnuman yg i ade amlkn:
- nasi --> 3/4x per day
- air suam/mineral 3L per day
- Kordial Kurma HPA -->tmbh susu, beri tenaga kt ibu
- Kordial Pegaga HPA-->tmbh susu, beri tenaga kt ibu
- Madu Asli HPA-->tmbh susu, beri tenaga kt ibu, otak by
- Spirulina HPA-->tmbh susu, beri tenaga kt ibu, otak bby
- Omega-3 HPA-->tmbh susu, beri tenaga kt ibu, otak bby
- Habbatus Sawda HPA-->tmbh susu
- Spirumadu (Spirulina+Madu) HPA-->tmbh susu, beri tenaga kt ibu
- kopi radix HPA-->kndungn larak hutan tmbhkn susu, beri tenaga kt ibu
- cereal radix HPA-->kndungan oat tmbhkn susu

i mmg byk consume produk HPA ni since preggie sbb i nk ape yg m'alir dlm tubuh my son dtgnye dr sumber yg HALAL lg TOYYIB..

i ant. org yg b'disiplin bab2 pntg lps b'salin nie..smpi 1 thn - 2 thn++ pntang bab2 mkn/mnum nie (ni ikut arahan my mom..she's kedahrian..sgt lar tegas bab2 pntg nie!)..tp, as a BF-ibu, bab2 catu mkn nasi byk ngn mnum air byk ke, mmg i x ikut..in fact my mom mmg suh mkn byk, sbb i BF..ade bgusnye ikut pntg org2 lame nie..ibarat kata my mom, bdn nk pkai lame..x akn ank bru sorang dah gelebeh sana-sini (maaf, i x tuju kt sape2 pun..ni kata2 my mom tuk diri i sndiri)..kesimpulannye, bdn ibu pun kena jaga tanpa m'abaikn sumber mknan (susuibu) anak!!

Posted on: 2009/5/21 3:02
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan yang menambah dan mengurangkan air susu ibu
#9
Rakan Karib
Info
salam ibuEiymann..

kobis bole kurangkn susu ke....

Posted on: 2009/5/21 9:22
_________________
Original Image

mifdhal.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan yang menambah dan mengurangkan air susu ibu
#10
Rakan Istimewa
Info
kobis bukan bykkan susu???

Posted on: 2009/5/21 9:28
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 ... 7 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image