Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
36 user(s) are online (21 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 36

more...

Members Baru
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






Makanan baik untuk anak berusia 1 tahun
#1
Kenalan Baru
Info

Salam,

Makanan yang baik seperti apa untuk anak berusia 1 tahun selain daripada buah2an lenyek seperti pisang, labu, epal dsbnya.

Masakan bubur nasi sepatutnye tasteless tanpa garam atau gula, tapi jika campurkan dengan lebih 2 ekor ikan bilis tidak mengapakah?

Baru2 ini anak saya berusia 1 tahun cirit birit selepa every his meal.

Ibu Nabil

Posted on: 2009/7/1 12:03
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan baik untuk anak berusia 1 tahun
#2
Rakan Setia
Info
wow bagus nie, ank i pun baru pas setaun...

bangun pagi i bg kurma, i bekalkan kismis kat BS suh bg ms dia main2 tue..

klu buat bubur, i letak kentang/ayam@ikan/sayur2 hijau...xtambah garam pun..kdg2 wat bubur nasik 0 pastu campur ngn kuah sup...yg ni adala garam sikit tp i gn garam bukit...

klu kueh i buatla puding kastard ke, dadih ker, kuih lapis ker...

buah lak...sumer dia mkn, pantang nampak nganga ajer...

klu ada ibu2 yg leh bg pndangan spy tambahkan aper2 lagi, diucapkan ribuan tq

Posted on: 2009/7/1 12:15
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan baik untuk anak berusia 1 tahun
#3
Kenalan Baru
Info
Mommies,
My dotter dah 1yr lst mth. I perasan since lat 2 wx, dia tak suka mkn. Dulu mkn nasi adalah suku mangkuk kecil. Sekarang tnk lgsg. Roti tanak, lempeng tnk. I dah tukar mcm2 menu dia. Bg mi suplah, macaroni sup. I letak garam sikit. Still dia tnk mkn. Gigi dia br tumbuh sebatang. Bg ayam tnk, ikan dia muntahkan balik. Dia tak suka makanan yg too soft aka lenyek2. End up I dah give up nk bg dia mkn apa. yg dia suka mkn sayur goreng yg i masak for my hubby which is byk garam compare to makanan dia. Any suggestion nak bagi apa tak?

Posted on: 2009/7/1 12:19
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan baik untuk anak berusia 1 tahun
#4
Rakan Istimewa
Info
anak dah setahun ni dah mula establish solid. tak perlu bg bubur nasi dah. bubur nasi low calorie. kalau bg nasik masak lembut dah boleh dah sejak umur 8bulan. u can even masak beehoon soup, meesuop. nasik goreng bodo, mee/beehong goreng bodo. pasta mac & cheese. spagetti.

tak silap ada ada moms share recipe there dlm previous threads. tread tu ada byk sgt page & byk sgt recipe dr ibu2 lain termasuk me. most of the time anak i makan aje nasik dgn lauk yg i masak utk adult, tp i akan cedok lauk dia letak tepi sebelum i tambah garam. mmg la lauk dia tawar, tp tgk sedap aje dia makan. tp jg la bg yg pedas2 sgt. setakat mild curry tu ok lg. even u nak bg nasik lenyek2 dgn ikan goreng kunyit pun ok.

also kalau anak cirit2 after meal, tu kena cari mana silap dia tu.

Posted on: 2009/7/1 12:20
_________________
Disclaimer: I am not a medical doctor. All of the posting on this website & my blog were written by me for educational purposes, but are not meant to diagnose or treat any medical disorders.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan baik untuk anak berusia 1 tahun
#5
Rakan Istimewa
Info
budak 6 bulan ke atas sepatutnya dah dapat makanan yang seimbang..kena beri daging, ayam, sayuran hijau & lain-lain jenis, buah-buahan yang dibenarkan. Bagi bawah baby 1 tahun memang tak perlu letak garam/gula.

letak ikan bilis sebab ikan bilis merupakan salah satu sumber kalsium (dpd tulang dia). goreng sangai (tanpa minyak) dan blend halus. kemudian campur dengan bubur. bubur tak boleh terlalu cair sebab nanti anak tak dapat zat yang sepatutnya dan tak kenyang.

Menu boleh tukar tukar..Kena tengok anak ada alergi atau tak..

# sekadar berkongsi

Posted on: 2009/7/1 12:30
_________________
blog Zatul (MAMI & BABY Magazine columnist) - all about breastfeeding & parenting

Lactation Counselor & Peer Counselor Program Administrator (PCPA) for Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (Malaysianbfpc)
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan baik untuk anak berusia 1 tahun
#6
Rakan Istimewa
Info
hai mama-miya... lama tak nampak posting awk kat sini (eleh, saya pon same )

saya setuju dgn mama-miya.. anak saya Hadif skrg dah makan nasi.. lauk2 pon makan lauk yg saya masak utk kami sekeluarga.. cuma, saya kurangkan penggunaan garam/gula.. pedas pon kena kurangkan.. alternatif lain, saya tumbuk sambal asing utk Hubby..

hadif ni makan tak cerewet mcm si kakak.. bg ape je dia nganga luas2.. tp, sejak seminggu dua ni dia taknak nasi plak.. bila kita suap nasi, dia geleng2 pastu tgn tunjuk2 kat lauk (ikan, ayam, sayo).. klu tak bg, ngamuk2.. ahahaha.. kari pon hadif dah makan.. pasta je saya blom penah bg.. hmm, boleh laa cuba buat pasta plak pasni..

mama-miya, sila tepek resepi yer...

Posted on: 2009/7/1 12:46
_________________
Original Image
.D.H.E.A.S.Y.A.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan baik untuk anak berusia 1 tahun
#7
Rakan Setia
Info
ermmm..

mcm sy buat, gilir2 menu, tgk dlm pa&ma ada resipi...sy lbh suka wat bubur nasik sbb amnie baru 4 btg gg lgpun kalu ujung mggu baba n mama pun mkn bubur gak tp kena tambah sambal kicapler penyedap rasa, bukan aper bg motivasi kat ank utk mkn, klu masak nasik pun memang kena lembik skit, leh suap kat ank gak...yg pedas sy langsung xbg tp hubby curik2 gak bg mihun goreng yg sy masak hehehe...

ermmmm zatul, ada ker buah yg ank kita xleh mkn?

Posted on: 2009/7/1 13:08
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Makanan baik untuk anak berusia 1 tahun
#8
Rakan Rujuk
Info
farish pun bukan jenis picky eater. Makan aja apa yang orang suap. Sekarang ni memang saya sediakan kat BS nasi lembut, sup sayur, 1 lauk (ikan/daging/ayam).. Kalau datang malasnya, buat terus nasi goreng, dah lengkap dalam tu.. tapi kalau abi dia nak tumpang, kenalah tambah sendiri garam dan kicap. pasta pun dah banyak kali bagi, tapi kena dalam bentuk sup, sebab kalau tambah cheese dia buat muka loya (memang anak melayu).. laksa pun makan (mi dia saja).. sekarang ni kalau nak masak, memang kena buat 2 menu = 1 secukup rasa, satu lagi tak pedas, tak masin, tak manis untuk sikecikku.

Baru2 ni farish cirit birit.. rasanya kes balik kampuing makan durian. taknak bagi Farish makan pun, tapi elok jer dok nganga tepi kita, suap jerlah.. tapi he is a clever boy, dia pergi cilok durian kat dalam tupperware, makan sorang2 (tak sangka anakku pandai makan durian, licin isi, biji buang tepi), sekali MIL perasan, time tu ntah dah berapa ulas dah. Ending, kena cirit birit.. pastu kena hukum, makan bubur nasi kosong + ayam carik.. itupun habis gak.. nasib baik cirit 2hari dah baik..

Tapi ibu dia pulak, akibat makan durian banyak pastu kena hujan terus kena selesema dan batuk,sampai hari ni tak baik2 lagi..Siap orang refer pergi screen H1N1, sedangkan ku tahu ku cuma kena selesema H1D24 (selesema durian).. Ooops! teroff topic.

Posted on: 2009/7/1 14:16
_________________
Seorang IBU kepada dua hero dan MBf PC
Visit my SUPERMOM BLOG
hubungi saya hanaseman@yahoo.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image