Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
33 user(s) are online (24 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 33

more...

Members Baru
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


tanda-tanda ingin melahirkan
#1
Rakan Arif
Info
akum

saya dah search dkt thread box..even advanced search mengunakan "tanda-tanda nak bersalin " ,"tanda-tanda ingin melahirkan" @ hint utk melahirkan..result-unknown.

jadi kalo saya salah bukak thread nih ..ampun banyak2..kalo dah ada mintak up semula thread ini yek..tq in advance!

wpun ini anak ke 2 yg bakal dilahirkan..saya masih tertanya2 macammana rasanya kita sakit nak bersalin yek..dulu bersalin yg sulung saya kena induce..(jd bukan normal pain macam yg selalu sy dgr)

selain tanda turun air @ darah..apalagi yg boleh jd sandaran?

baru nih dah merasa false alarm..but pg check up masih belum ada bukaan..tp perut cramp semacam..dan dah 3 malam saya merasakannya..jd macam suspen sikit!!

mintak pendapat,pandangan @ sesiapa yg boleh berkongsi pengalaman dgn saya..

Posted on: 2009/8/5 12:28
_________________
Original ImageOriginal Image
[url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: tanda-tanda ingin melahirkan
#2
Rakan Setia
Info
salam...

bes topik nie...nz pun xpernah jumpa lg...

tanda nk bersalin? ermmm cmner ek... ku tulis yg ku igt sikit2 ler...

lbh kurg seminggu sblm kot...rs mcm mngeras jer bb, stp kali ngeras perut rs sakit...

yg dah dkat sgt... kol 3 am ku terjaga, rs nk buang air...pastu ulang alik g buang air..makin lm makin kerap...stp kali rs memulas perut tue, berpeluh2 tp xsakit...pastu tb2 terkncing atas katil tp sikit ajer,... xsangka itu namanya ketuban sbb xder pglman hehehe...ku mandi2 get ready...

-+ kol 3.45am, buang air tp 'tuttt' dah x keluar, trus kejut suami n suami bugn mdi.. g spital...kol 4.36am...

uwekkkkk3 bb telah selamat dilahirkan...

Posted on: 2009/8/5 13:12
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: tanda-tanda ingin melahirkan
#3
Rakan Rujuk
Info
lynn,

nak share juga la pengalaman ayu..

masa anak pertama dulu, due ayu 11.1.08..
so, ayu ambik cuti seminggu awal..ye la, org kata anak pertama selalu due awal dr tarikh yg betul..tp, mcm kes ayu, masa g check up 9hb pun tak bersalin2 juga...sampai doc kata klu la on 11.1 tu ayu tak bersalin, dia suruh induce ..ee..ngeri tul..

so, 10.1 tu parents in law dtg temankan ayu..sbb mak ayu keje lg, diaorg la jaga sementara nak tg ayu bersalin..ptg 10hb tu kitaorg siap g shopping2 lg beli brg dapur kat tesco.. sambil shopping2 tu dah rasa skeet mcm contraction..tp kejap2 je..mcm dlm 30 minit sekali..lps tu tak de..lps tu ada blk..so, ayu ingat benda tu tak de apa2..sampai la mlm pun jd lg...tp buat rilek lg...bila masuk tido kul 12 tu baru la rasa sakit dr 15 minit ke 5 minit sekali...masa tu mmg tak leh tido..tahan la lagi..sampai kul 3 pg tu mmg tak tahan sgt dah..kejutkan suami...then masa nak tukar baju n siap g hukm, tgk2 darah dah kuar.....lps tu sampai kat hukm, tgk2 dah buka 2 cm daaa...

yg ke 2 nnt, tak tau la mcm mana..harap2 dipermudahkan..

Posted on: 2009/8/5 13:30
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: tanda-tanda ingin melahirkan
#4
Rakan Istimewa
Info
tanda? errrkk..rasanya turun darah kot..

Posted on: 2009/8/5 13:31
_________________
blog Zatul (MAMI & BABY Magazine columnist) - all about breastfeeding & parenting

Lactation Counselor & Peer Counselor Program Administrator (PCPA) for Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (Malaysianbfpc)
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: tanda-tanda ingin melahirkan
#5
Kenalan Baru
Info
saya pun turun darah jugak ms anak sulong..ms tu dkt azan suboh..p spital check br bukak 2cm tak rs sakit lg..tp kn tahan gak sbb sy demam dkt seminggu ..yg sedih nye time tu tak de katil kosong kt wad jdnya duk mundar mandir kat bilik pendaftaran tu dr pukul 6 pagi sampai 5 ptg br dpt katil.. mlm start kul 8 br rs btl2 sakit ..ms kul 3 pg mmg dah sakit sgt2..walopun br 5cm...depa tolah gak msk labor room walaupun bising kt lmbt lg..lam kul 4.56 pagi sy selamat melahirkan. kira awal 4 hr dr jangkaan.
yg no.2 lak kn duk spital awal 2 minggu coz uri problem..so, yg ni salin czer..ikut pengalaman, ku suka lg salin normal..

Posted on: 2009/8/5 13:47
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: tanda-tanda ingin melahirkan
#6
Kenalan Baru
Info
salam mama ain,

rasenya kite beza seminggu jelah ek..menunggu hari..mcm pengalaman i, anak 1st (37wks) mmg bersalin normal..turun tanda cam darah sket..kat spital dlm 3-4jam slps tu turun air ketuban..masuk labour room bersalin..

pengalaman anak ke2 (35wks++) i c-ser..sbb songsang..ms nih contraction kuat..bwh dah open dlm 3cm..terus gynae ckp nak emergency c-ser..

so yg 3rd nih, i pun risau camne..sbb since 33wks i dah ada contraction so makan ubat stop dlm 2wks..now dah takde ubat..tp stil dah mule balik contraction..tp tk konsisten..bb mengeras je..perut cam tegang je..skang i monitor gerak bb + contraction..stiap anak tuh lain2 kan..Quote:

mama_ain wrote:
akum

saya dah search dkt thread box..even advanced search mengunakan "tanda-tanda nak bersalin " ,"tanda-tanda ingin melahirkan" @ hint utk melahirkan..result-unknown.

jadi kalo saya salah bukak thread nih ..ampun banyak2..kalo dah ada mintak up semula thread ini yek..tq in advance!

wpun ini anak ke 2 yg bakal dilahirkan..saya masih tertanya2 macammana rasanya kita sakit nak bersalin yek..dulu bersalin yg sulung saya kena induce..(jd bukan normal pain macam yg selalu sy dgr)

selain tanda turun air @ darah..apalagi yg boleh jd sandaran?

baru nih dah merasa false alarm..but pg check up masih belum ada bukaan..tp perut cramp semacam..dan dah 3 malam saya merasakannya..jd macam suspen sikit!!

mintak pendapat,pandangan @ sesiapa yg boleh berkongsi pengalaman dgn saya..

Posted on: 2009/8/5 13:51
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: tanda-tanda ingin melahirkan
#7
Rakan Arif
Info
inaibu2az ,

due berapa hb?
kita nih dah 2-3 malam perut macam kejang semacam..sakit pulak smp ke ari2 rasanya..
malam 1 kena mmg ada smp 3-4jam..hubby bwk g hosp tp doktor kata mungkin "false alarm"..takde bukaan lgsg
risaulah...dulu bersalin yg sulung turun air sikit smp hr 3 baru perasan..mmg blur betuller that time..
kali nih lagi rasa semacam...
masa hjg pregnancy nih mmg macam ni ke rasa dia??
aduiii..ketuk pala sikit....pening...

Posted on: 2009/8/5 13:58
_________________
Original ImageOriginal Image
[url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: tanda-tanda ingin melahirkan
#8
Kenalan Baru
Info
Quote:

mama_ain wrote:
..dulu bersalin yg sulung saya kena induce..(jd bukan normal pain macam yg selalu sy dgr)<


Salam mama_ain,

Sama cam saya, first dulu induce so yg kedua x tau tanda-tanda awal nak beranak camana. Anak kedua ni saya beranak awal 2 minggu from due date, EDD 3.3.2009, bersalin 19.2.2009. Beberapa malam sebelum tu dah rasa Braxton Hicks contraction, then pagi tu masa shower rasa perut bhgn bawah mengeras (cam period pain), tapi x frequent, then g klinik, tup2 dah bukak 5cm (kul 11am), turun labour room, kul 2pm bersalin.

Selalunya kan mama_ain, delivery anak kedua ni cepat + senang sikit cos birth canal laluan anak sulung hr tu dah buka jalan. Apa pun kita doakan yang terbaik dan moga dipermudahkan olehNya. Aminnnnn


Posted on: 2009/8/5 14:22
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: tanda-tanda ingin melahirkan
#9
Kenalan Baru
Info
kite due 6/9, tp dah ase lak awal lak contraction nih..awak due biler?nih kat opis nih jalan pun dah ngilu2 jer..perut pun terase bb mengeras tuh..

samalah, kkdg ase pening cfm ke nih tanda nak bersalin..tp hati duk ckp belum lagik..tuh tahan kira contraction..sbb biler gosok2 perut bb gerak aktif lak..tp risau ssgt je..sbb kite kat opis kan..

tp kalo mama ain, rase perut tuh dah kejang ssgt..cuba kira kekerapan time die..kalo dah kerap tuh baik g jumpe dr..dah ada discharge tak?

Posted on: 2009/8/5 15:19
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: tanda-tanda ingin melahirkan
#10
Rakan Arif
Info
tq naizaf_77

hopefully kali nih senang ler sikit sbb yg sulung dulu lama sgt sakitnya ..

doakan kita yek...

Posted on: 2009/8/5 15:35
_________________
Original ImageOriginal Image
[url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image