Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
45 user(s) are online (34 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 45

more...

Members Baru
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 »


berapa tahunkah jarak sepatutnya antara anak pertama n kedua n seterusnya
#1
Kenalan Baru
Info
saya ibu kepada 2 org anak pertama 2.4mon n 2nd 1.4mon..kiranya setahun satu..nak tanya kekawan any idea berapa jarak yg sepatutnya untuk ada baby lagi?sy frust sgt sebab tak dpt bf both my kids so this time next bb nak bf.so nak tahu bila masa yg sesuai nk preggy lagi??help me

Posted on: 2009/10/7 11:50
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: berapa tahunkah jarak sepatutnya antara anak pertama n kedua n seterusnya
#2
Rakan Rujuk
Info
sebaik baiknya 2 tahun.

kesihatan ibu pulih (esp yg cesar)
perhatian terhadap anak tak terabai

Posted on: 2009/10/7 12:00
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: berapa tahunkah jarak sepatutnya antara anak pertama n kedua n seterusnya
#3
Rakan Istimewa
Info
salam mysarah,

Ini pendapat saya yang tak seberapalah....beberapa perkara kita kena tengok dulu sebelum nak preggy lagi...


-jika si ibu menyusu badan...saya akan pastikan anak saya menyusu 2 tahun genap dulu
-kedudukan ekonomi rumahtangga kita
-komitmen suami-isteri dalam menguruskan anak-anak
--saya tak berapa penyabar so saya memang jarakkan kehamilan saya 2-3 tahun
-kerja suami yang banyak outstation berminggu2 so saya kena handle sorang diri
-saya bekerja so kalau anak-anak selalu sakit akan menjejaskan prestasi kerja saya di mata majikan

ini adalah antara faktor-faktor saya titikberatkan jika saya nak pregnant lagi. Lain orang lain caranya....kalau rezeki Allah dah nak bagi...kena redhalah.

Posted on: 2009/10/7 12:02
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: berapa tahunkah jarak sepatutnya antara anak pertama n kedua n seterusnya
#4
Rakan Setia
Info
salam,
setuju sbb Dr Harlina (o&g sp) penah kata kat sy kalo rapat sgt kesian anak tu,xsmpat nk manja..takut dia rasa kita abaikan dia..kita berusaha tp rezeki dr Allah kita xleh tolak..

Posted on: 2009/10/7 12:07
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: berapa tahunkah jarak sepatutnya antara anak pertama n kedua n seterusnya
#5
Rakan Karib
Info
betul tu..sekurang2nya 2thm

tp kalau dah rezeki awal..terima ajer lah

Posted on: 2009/10/7 12:20
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: berapa tahunkah jarak sepatutnya antara anak pertama n kedua n seterusnya
#6
Kenalan Baru
Info
kekwan,mcm mana kita nak tahu sama ada cukup ke kasih sayang yg kita bagi pd anak kita?ramai kwn kata sian anak lom cukup kasih syg lagi dah dpt adik...bg sy kasih syg is too subjective..nak ukur mcm mana?betul ker anak rapat kurang kasih syg??

Posted on: 2009/10/7 12:27
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: berapa tahunkah jarak sepatutnya antara anak pertama n kedua n seterusnya
#7
Kenalan Baru
Info
salam..
actually jarak sebenar yg KKM syorkan adalah 2 tahun
setahun untuk penyembuhan rahim dan setahun untuk mengembalikan zat2 yg hilang semasa mengandung dalam badan kita..tapi itu untuk yg bersalin besa..teda masalah untuk merapatkan anak..
tapi bagi yg LSCS..pastikan ambil perancang keluarga..jan bahayakan diri anda.
pastikan selepas 2 tahun baru mengandung lagi..untuk penyembuhan rahim juga..




Posted on: 2009/10/7 12:27
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: berapa tahunkah jarak sepatutnya antara anak pertama n kedua n seterusnya
#8
Kenalan Baru
Info
mysarah 81

salam..
maybe org tengok klu ramai anak rapat lg tu..
mcm susah mau fokus dan beri kasih sayang yg sebenarnya..rasanya la..

Posted on: 2009/10/7 12:47
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: berapa tahunkah jarak sepatutnya antara anak pertama n kedua n seterusnya
#9
Rakan Setia
Info
Quote:

dynas wrote:
mysarah 81

salam..
maybe org tengok klu ramai anak rapat lg tu..
mcm susah mau fokus dan beri kasih sayang yg sebenarnya..rasanya la..


Alhamdullilah..Buat diri Kyaz..setakat ni so far so good.
Kyaz & my hubby manage tu juggle everything; focus & give all our love & attention to each 1 of them consistently & unconditionally.

All my kids are very close to KYaz & suami.
Though 3 of them (umur 17,16,15) are in boarding schools now..mereka will call Kyaz few days skali to ask khabar,sent their hugs&kisses.. without fail.
Even between them..they are very,very close.
(do visit my blogspot to c kids kyaz)

Sebab tu..Kyaz tak ragu2 langsung utk Harraz ada adik after a year only.
Insyallah..
It's all up to us parents...

p/s I know a cikgu friend..similar mcm kYaz.
Bkn je her attention pada her own 6 anak2..TAPI juga anak2 murid dia; yg mostly dah anggap dia sebagai ibu angkat mereka di sekolah.
She has lots of love&attention to give.Don't ask me how she does it..Kyaz cukup kagum dgn kawan Kyaz ini..

Posted on: 2009/10/7 13:29
_________________
Come visit my blogspots specially dedicated to my 6 Adorable kids;Qalida,Iman,Yaya,Qis,Harraz& Jabbar
http://yaz69ily.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: berapa tahunkah jarak sepatutnya antara anak pertama n kedua n seterusnya
#10
Rakan Rujuk
Info
Saya mula usahakan utk 2nd baby sebaik sahaja 1st baby grad bf 2 tahun sbb saya x nak amik risiko susu kering time pregnant sedangkan tempoh 2 tahun belum tamat.

Lagi satu isu kasih sayang. Bagi saya, bila anak dah 2 tahun baru kita pregnant semula, dia dah matang utk faham apa yg kita explain. Contoh, kita dah x boleh nak dokong dia sangat, dia dah x boleh nak panjat2 atas kita etc kalau kecik sgt lg kesian kat dia sbb cara dia nak bermanja ngan kita dah banyak terbatas.

Selagi boleh dielak saya usahakan utk tidak mengandung sblm 1st baby capai umur 2 tahun. Alhamdulillah apa yg saya plan berjaya. Saya pregnant semula masa Hanees umur 2 tahu 2 bulan. After a few months mmg susu kering dan saya x de rasa bersalah kat Hanees sbb dia dah nenen selama 2 tahun

Apapun, rezeki itu ditangan Allah. Kita hanya merancang......

Posted on: 2009/10/7 14:02
_________________
Original Image

Original Image

MY DEAR SUNSHINE
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image