Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
36 user(s) are online (22 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 36

more...

Members Baru
konnor3839 2014/4/24
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 ... 101 »


Disposable Diapers Testimonial
#1
Rakan Rujuk
Info
Assalamualaikum semua,
Saya buka topik baru ini supaya para ibu sekelian dapat mendapatkan testimoni disposable diapers sebagai panduan ketika membuat pembelian. Diharap para ibu dapat memberikan post yg berkaitan dalam topik ini.

Saya mulakan dgn pengalaman saya sendiri. Sejak kelahiran baby saya, saya telah menggunakan 3 brand diapers, namely Pureen Dry5, Pampers Comfort & Mamy Poko.

Utk Pureen, apa yg saya nmpk, die selalu bocor. Tak tau la kalau saya yg salah pakaikan pada baby (senget or something). Baby serasi, tader ruam naik.

Pampers Dry Comfort : Mula2 beli tu suka la, pasal tak bocor semalaman. Tp dah lama2 tu baru perasan baby naik ruam. Pastu peluh baby selalu meleleh kat tepi2 pampers tu (between peha ngan pampers). Bg saya design pampers ni tak friendly, poo baby selalu bocor kat blkg kat bhg pinggang tu. Dan jugak ada kesan getah pada peha baby (terlalu ketat le tu - tp kalau tak ketat, akan bocor). Bila kencing baby dah bnyk, bau die kuat sgt.

Mamy Poko : Design wise mmg perfect - tak ketat, tak longgar. Bocor pun tak - mmg tahan lama.

Huggies : Tried it. Mungkin yg design baru yg mcm dibincangkan dlm forum HUGGIES TERBARU or something. Cutting kecik sket, tp sama la kualiti cam Mamy Poko - tak bocor pun semlman

Brand Carrefour : Try jugak. Agak nipis. Breathable cover. Boleh la guna, tp kena tukar selalu. Kalau nak biar semlman rasanye tak thn (tak pernah try lg)

Posted on: 2006/3/21 20:46
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Disposable Diapers Testimony
#2
Rakan Arif
Info
This gonna be one loooong testimony...
Rayyan masa newborn guna mamy poko NB. Tapi sbb mahal sangat (NB kan poo poo selalu) tukar Fitti NB. Dua2 brand puas hati.
Bila start guna size S dan M kitaorang dah mula buat Rayyan sebagai bahan eksperimen kajian pengguna..
1. DRYPERS
Ekonomi, tak pernah bocor, tak menyebabkan ruam
Material agak kasar

2. PAMPERS COMFORT (PEK OREN)
Ekonomi
Bocor bahagian belakang, material so-so la dan Rayyan mula dapat ruam ketika bahan ujikaji ini digunakan.
Result: Tak sempat habis stok terpaksa dispose.

3. PUREEN DRY5
Paling jimat!!
Paling tak sesuwaii.. (alamak..nanti kena saman lak ) Bocor dan selalu terlondeh.. Mama dia tak pandai pasang kot...
Result: Ni pun tak habis....

4. HUGGIES MERAH
Tak pernah lagi bocor, material pun lembut, magic tape boleh adjust (sbb masa nak pakai diaper, terpaksa "berperang" dgn Rayyan so kena betulkan 2-3 kali)
Agak mahal kalau tak de promosi.... But still cheaper than Mamy Poko.
Result: Guna Huggies sampai sekarang..

5. Mamy Poko Pants
Tak perlu nak berperang teruk sangat ngan Rayyan. Lembut, penyerapan pun bagus.. (cam iklan lak)
Pricy..
Result: Guna untuk travelling jer..

Sorry yek.. terpanjang lak...

Posted on: 2006/3/22 0:07
_________________
Original ImageOriginal Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Disposable Diapers Testimony
#3
Rakan Istimewa
Info
ieda pun nak buat testimoni gak...

1) masa fiffy baru lahir - pakaikan dia pampers pureen dry 5 ( pek orange) saiz s..... nak kata ok tu tak gak.. tapi boleh lah.. tak tahan lama.. setiap 4 jam kena tukar.. pastu perasan kat p*tp*t fiffy ada ruam merah... masa tu ada 2 pek blum bukak so beri pada member ofis..

2) bila fiffy dah bleh pakai saiz M, try pakaikan pampers comfort (pek orange).. tapi tak sesuai dgn fiffy.. bila fiffy kencing, bocor and naik rashes.. satu pek tu tak habis dan beri pada member ofis.. anaknyer sesuai dgn pampers comfort..

3) beli pampers huggies dry comfort dan amat sesuai utk fiffy hingga sekarang..

4) beli pampers petpet.. saja nak test tapi cepat bocor kalu lambat salin diapers.. pastu fiffy kena rashes..

5) cuba plak drypantz cam dlm tv.. senang skit tak payah berperang time nak pakaikan diapers.. oklah.. cuttingnyer kemas, nampak cantik, fiffy selesa, tak bocor walau dah penuh dan paling penting harga agak ekonomi..

6) cuba mamypoko biasa.. memang best.. amatlah sesuai utk fiffy.. guna sampai ari nie..

7) cuba plak mamypoko pants (pek hijau).. juga teramatlah sesuai untuk fiffy...

8) the latest is ieda cuba pakaikan fiffy pampers sealer.. sealer pun bagus gak.. material cam huggies.. ada petunjuk kelembapan.. kalu tulisan purple tu ilang, maknanyer time tu change diapers.. selain dari jimatkan duit, boleh elakkan kebocoran.. fiffy nampak selesa dan ruam tak der..

so, sekarang nie fiffy guna pampers huggies dry comfort, sealer ( untuk waktu siang), mamypoko biasa, mamypoko pants dan drypantz (untuk waktu malam dan nak gi jalan2)

sori, panjang lebar plak..

Posted on: 2006/3/22 8:45
_________________
[url=http://www.youngnutrition.net][img]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/3757/ticker4.png[/img][/url]
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Disposable Diapers Testimony
#4
Rakan Istimewa
Info
saya lak....
1 minggu ++ baby lahir.... guna pampers NB. yg ni hospital bg.... so guna je la...

lepas tu smapai baby umur 4.5 bulan... guna Pureen Basic... beli masa kat Pureen sale.... mmg murah beli stok byk2... design mmg tak cantik....tp ok la.... selama guna baru 2,3 kali bocor... lg pun masa baby kecik kerap tukar diapers.... tu yg beli yg murah....

pas tuh saje je nak try pampers (pek oren) terus naik ruam... selama2 guna pureen basic yg murah tu langsung tak penah ada ruam.

skrg ni my baby serasi dgn PetPet dan drypers..... dah beli huggies nak cuba tp belum guna.... rasanya Huggies pun ok.

anak saya mmg sgt serasi dgn petPet.... even pakai time malam.... pun tak penah bocor.... kadang2 sampai 8-10 jam tak tukar.. tp still tak bocor... bila pegang pun tetap kering. pelikkan? dan yg paling best..... tak de rashes.....
ada lg 2 pek kat rumah tak bukak..... mmg saje beli buat stok.... kebetulan masa beli tu murah

Posted on: 2006/3/22 8:45
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Disposable Diapers Testimony
#5
Rakan Istimewa
Info
fitty ada aloevera(NB)-masa umur sebulan..mmg bagus,serapan yg baik,takde merah2...n sbb brand lain takde yg NB..ehheheh..tapi baru sedar mahal plaks...
pureen dry 5...pakai sampai umur 3 bulan...beli sampai rasanya dekat 5 beg jumbo...mmg bagus..tapi kengkadnag susah nak pakai..boleh bocor,tape dia mudah melekat sgt..susah nak cabut,kaler2 corakdia..tu yg cam comel..ehhe
drypers-satu beg ja pakai..sbb takut rasher..sbb ramai mama2 sini yg bg komen..
pet-pet-ada pakai gak,tapi pelekat dia cam susah nak lekat balik kalo dah cabut..heheh
huggies merah dan biru-skang pakai nih..oklah..mula2 ada merah kat bontot,lama2 ok....penyerapan bagus...harga pon boletahan..huhu

Posted on: 2006/3/22 8:56
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Disposable Diapers Testimony
#6
Rakan Setia
Info
Nieza juga mengeksperimen beberapa diapers utk anak2. Bukan senang nak cari yg paling sesuai... Pengalaman Nieza dgn 2 baby- boy & girl

1. DRYPER
My boy pakai sejak baby lagi (selepas byk jenis diapers diujikaji) sampai sekarang. Sesuai utk boy yg lasak terutama selepas pandai berjalan sebab ia jarang terlondeh atau bocor walaupun dah penuh.

2. PUREEN
Memang tak sesuai... Mudah bocor...!!!

3. HUGGIES
OK jugak macam Drypers tetapi mudah bocor di tepi kalau dah penuh (terutama bagi boy yg aktif)

4. DRYPANTS
Senang dipakai dan tahan bocor. Memang sesuai utk travelling... cuma harganya mahal...

5. PAMPERS COMFORT
Lembut utk baby tapi keburukannya:
Pelekat mudah terkoyak (kena tarik dgn berhati2 utk buka, silap tarik boleh koyak... dah byk kali terjadi... pastu tak leh guna)
Bocor kat belakang bila baby... toooot... atau kat depan bagi yg meniarap.

Kesimpulan: Nieza pilih DRYPERS.

Posted on: 2006/3/22 8:56
_________________
ONLINE STORE: www.momschoice.com.my
INFO BLOG: www.momschoice.com.my/blog
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Disposable Diapers Testimony
#7
Rakan Istimewa
Info
saya pun nak celah jugak ...

masa baby baru lahir hospital bagi pampers dry yg kaler merah tu.. mmg elok la.. pastu sampai umah bagi pureen basic sebab sebelum due tu dah siap beli, penyerapan x bagus (nasib baik beli pek 10kpg) je.. pastu tukar drypers kakak kata keras utk newborn baby..plus anak saya pakai bocor.. tukar lagi ke pampers oren tu pulak.. mmg rasi sebab lembut.. masalahnye bile baby dah besar sikit cepat bocor mcm drypers gak pulak tu pelekat die asyik terkoyak je..

dah 3-4 bulan tu tukar pulak ke huggies dry .. yg ni mmg puas ati.. penyerapan bagus... tapi masa balik kg xde la pulak so cuba la pet pet pulak.. yg ni pun bagus.. anak saya pakai sehari je semalam.. pagi pun x kembang (gel x pecah) .. mcm marisa ckp bile pegang tetap kering ( yg ni saya pun kdg rasa cam magic pulak heheheh....) plus die ada aloe vera.. so skrg ni stick dgn yg ni tapi kdg2 selang selikan dgn huggies sebab cutting die kecik sikit...

masalah skrg ni baby naik rashes la pulak.. dr kata bukan sebab pampers jenama ape2.. tapi sebab baby dah makin besar die makin kuat kencing n berpeluh sbb makin aktif.. dr suruh pakai lampin kain tapi nursery mmg sure xnak punye..

Posted on: 2006/3/22 9:17
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Disposable Diapers Testimony
#8
Rakan Rujuk
Info
Nak tulis testimonial gaks! heh
Start masa newborn...
1. Pureen dry 5
Start pakai ni sebab hospital kasi..So, beli ler 1 pek. Mula-mula harga dia RM27.90 pas tu bile nak beli lagi dah naik 33. Nabil ok jer pakai yang nie no problem

2. Drypers
Ohh...ramai yang kata drypers ok..tapi Nabil punye bottom kana rashes..so, stop, kasi jer stok kat cousin dia.

3. Mamypoko NB
yang nie ok jer...baby yang meragam dipakaikan mamypoko, tidurnya nyenyak..siap kat depan dia ada cutting utk pusat. Time tuh, tapi pusat tak jatuh lagi...so..bagusla...

pada masa yang sama, diang siang Nabil pakai lampin..hehe..save cost. Dr kata pun lagi bagus. So, pakai lampin sampai 6 bulan baru my mom kata stop! tak larat nak perang pakai lampin.

4. Pamper bajet (oren)
ok jer, cuma material dia keras skit. Plastik kat celah peha dia tak sesuai..merah merah peha nabil..

5. Pet pet
boleh ler kalau nak pakai kejap kejap...sebabya pet pet nie senang sangat bocor..

6. tesco
hehehhe...nak cubalah yang murah...pakai 1 keping jer..daddy main ngan Nabil...Nabil kencing, daddy sekali basah..terus daddy ban yang nie.. heheh

7. Mamy poko..
kembali ke mamy poko..amat selesa..dapat sample mamypokopants...sungguh seronok tak yah nak perang...

8. pampers all night
sesuai ngan nabil...pakai dari 6petang sampai 7 pagi..nenek pakaikan bila mandi petang sebelum mummy ambik nabil..nenek gaks yang bukak pagi pagi lepas hantar nabil..
Cuma, sebab dia bukan magic tapi, maka adalah 10% yang nabil rosakkan masa perang...

9.huggies biru
mummy baca baca ramai yang promote huggies..maka cubalah huggies biru...this one i like! cutting dia sungguh comel.plus tak pernah accident.

10. drypers
cuba balik drypers...oklaks sekarang

itulah sejarah diapers nabil...
conclusion : siang drypers & huggies
malam : mamypoko & pampers all night
jalan jalan : mamypoko

nak try : drypantz

Posted on: 2006/3/22 9:22
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Disposable Diapers Testimony
#9
Rakan Arif
Info
anak saya pulak..

1.pureen basic..
beli satu pek..tapi nampak cam tak sesuai..asyik bocor je bila yak..

2.pampers comfort..
sekali beli gak..tak sesuai..bontot baby merah..

3.pet pet
oklah..yang nih baby saya pakai lama..dari 3 bln smpi setahun..tapi bila dah setahun malam asyik bocor aje..

4.mamy poko
yg ni paling sesuai..tapi malam aje la ngn travel..pakai sampai skrg..

5.drypers
try 2 kali tapi bila kencing penuh sgt ada macam gel la..tak suka la..

3. huggies merah..
ok takde bocor..

skrg baby saya malam pakai mamy poko siang huggies biru

Posted on: 2006/3/22 9:46
_________________
Original ImageOriginal Image

Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Disposable Diapers Testimony
#10
Moderator
Info
Saya juga turut mencelah...

New born-Pakai Pureen Dry5 tu sbb hospital bg..Then balik rumah guna mamypoko new born seminggu jerk dah takleh pakai.ketat...So Pureen Dry5 size S.Sempat habis sebungkus besar tu then stop bila kena guna size M.Size M dia pelik sikit ke saya yg tak tahu pakaikan.Kecing sekali jer dah bocor. (Ada gak disulam dgn diapers tak der cap..yg murah tu...sekali kencing je kena tukar so terus tak guna)
Mamypoko mmg bagus tp mahallah plak...

Baby 2 mons old -Tukar guna Pampers (oren).Asyik bocor aja bila baby poopoo. Tapi gagahkan guna juga sampai baby 3 mons+...

Sekarang- Guna Huggies Dry comfort.Memang puas hati!Tak pernah bocor walaupun baby poopoo banyak.
Kalau pakaikan huggies dry comfort pada pukul 11pm...tahan sampai esok pagi.Tak bocor ..Dan baby pun tiada masalah alahan.Alhamdulillah..

Hari tu dapat sample drypantz 4 keping. Baby try pakai..Memang ok tak bocor..penyerapan bagus..Tapi daddy dia tak nak beli sbb daddy dia tak pandai nak pakaikan...ishhh

Posted on: 2006/3/22 9:52
_________________
MySweetstory-BF&Me
Malaysian BreastFeeding Peer Counselor, MBfPC
Kalau sudi berkawan say hi to me:crafidah at gmail dot com.
tak sombong punya!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 ... 101 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image