Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
40 user(s) are online (34 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 40

more...

Members Baru
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 »


luka jahitan 60 hr still x baik
#1
Kenalan Baru
Info
assalamualaikum, semua mummies in the house , sy ahli lama tp lama dah x msk since my first baby 2 years old skrg dah dpt 2nd baby nak tanya petua apa yg blh sembuhkan jahit luka bersalin kat bawah coz luaran dia dah okay tp still sakit and even bergerak lebih2 still rasa perit, dah jumpa ganeo dia ckp dah ok tp bila buang air besar rasa sakit sgt. jahit banyak hampir2 sampai ke bontot.

Posted on: 2009/11/1 20:18
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: luka jahitan 60 hr still x baik
#2
Kenalan Baru
Info
w'salam...petua yg saya tau sapu manjakani yg kita dah gosok kat blakang lesung tu. tapi stau saya utk luka luaran je kot. dalam tatau lak. ada gak yg amalkan makan jeli gamat, ikan haruan, pati gamat bagi cepat sembuh kat situ. saya pas besalin aritu pun rasanya lebih kurang akak gak kot. luka luar mmg dah baik dan tak nampak dah pon bekas jahitan. tapi masa nak buang air besar tersangatlah sakit macam ada pisau nak kluar. sampai kan bila rasa nak buang air sanggup tahan sebab tak tahan sakit. tapi saya tak wat pape pun utk tangani masalah saya tu. ingatkan sembelit sebab saya tak penah alami sembelit jadinya mmg tatau camne rasa sembelit. lama gak saya sakit tu sampai saya sendiri tak sedar bila baik. dia baik sendiri. agak2 baby umur 3 bulan kot baiknya. moga akak cepat sembuh ye..

Posted on: 2009/11/1 20:49
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: luka jahitan 60 hr still x baik
#3
Rakan Setia
Info
salam ibu aiman,

sama la cam sya...dua kali bersalin...mmg kena jahit sampai kat bontot...dr ckp kulit lembut sgt...mudah terkoyak...mmm..nk wat camne..thn le sakit kena jahit tu..then mmg susah nk duduk elok..sakit...lepas hari still sakit...anak kedua...masa dlm pantang...sy makan pil yg abah beli kat farmasi...lupa dh pil tu nama ape..tp alhamdulillah...luka cepat sembuh..dh tak de rase sakit....try la tanya kat farmasi..ubat untuk rawat luka dalaman...

Posted on: 2009/11/1 22:24
_________________
Jemput la ke Syamila Mohd Dot Com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: luka jahitan 60 hr still x baik
#4
Rakan Setia
Info
My dear Aiman,

U boleh cuba makan tablet zinc, vit C dan jika ada lebih rezeki makanlah vit E... ini semua vitamin yang paling bagus untuk sembuhkan luka dalam terutama selepas deliver c-sec atau normal delivery.

Posted on: 2009/11/1 22:38
_________________
Catatan perjalanan penyusuanku
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: luka jahitan 60 hr still x baik
#5
Rakan Istimewa
Info
owhh....mesti tak selesa kan..

saya takda plak pengalaman gitu..cuma saya terpaksa dijahit dua kali selepas jahitan pertama tidak sembuh dgn sempurna (gara-gara byk kali ulang alik masa baby admitted jaundice, agaknya)..bayangkan lah dekat nak habis pantang baru saya tahu yang jahitan saya tidak sembuh2 lagi (walapun benangnya dah takda) rupanya, semasa dalam proses nak bercantum tu jahitan tu jadi overlapping (mengikut kata doc) yg menyebabkan ada daging yang tumbuh keluar dari tempat jahitan tu ( Granulation atau granuloma), akibatnya sering rasa perit dan jika tercontact dgn flesh tu, dia akan bleeding sedikit (yang sy ingatkan itu adalah perkara normal)...

Dan lagi, disekitar tempat jahitan tu pula keluar smelly discharge, yang akhirnya buat saya tak selesa dan tak puas hati dan direfer kembali..doc terpaksa toreh semula bekas jahitan tu (dan buang daging yang terlebih tu) dan jahit semula, dan pengalaman kena jahit semula tu adalah lebih sakit dari masa waktu jahit selepas bersalin..huhu!Sebab ketika bersalin, rasa sakit akibat dijahit tu telah di offset dgn sakit sbb bersalin tu..

eheh, tak membantu pun cerita saya ni.... , ape2 pun, aiman better check and get a 2nd opinion pula yer!..

Posted on: 2009/11/1 22:39
_________________
Lactation Counselor&MBfPC Prog.Admin(PCPA) BLOG :)
Original ImageOriginal ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: luka jahitan 60 hr still x baik
#6
Rakan Arif
Info
boleh jugak cuba pil ikan haruan dari set bersalin leesa.boleh beli loose.then boleh amalkan sapu minyak gamat kat tempat jahitan. Semoga cepat sembuh.kali mmg rs cepat baik je jahitan kat bwh tu.byk gak jahitan sbb kali ni jenis bersalin xde tanda, darah or pecah ketuban. Tp mmg x lama la rs fobia nak 'bersama hubby' mcm anak2 dulu sbb rs dah normal balik mcm biasa,hehehe. Kira habis pantang 60 haritu mmg dah ok sgt dah.

Posted on: 2009/11/1 22:43
_________________
Blogku
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: luka jahitan 60 hr still x baik
#7
Rakan Karib
Info
I had experienced camtu jg. Bila jmp doc, katanya ada jangkitan kuman kat tempat jahit tu. Then terus la follow up dengan doc tu seminggu sekali. after 3weks, dah ok. cuma makan ubat doc la.

Posted on: 2009/11/2 0:46
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: luka jahitan 60 hr still x baik
#8
Kenalan Baru
Info
teringin nk respond to this topic.

saya dulu pun jahit banyak, sampai ke blkg la..sbb baby besar, 3.9kg.mmg dh 4-5 bulan pun masih terasa sakit & ngeri nk bersama.apa yg saya buat, mkn vitamin utk sembuhkan luka (mcm vit C,E) n sup ikan haruan&belut.tp bila kita mkn haruan @belut,tak boleh over sgt.dlm kadar yg berpatutan shj.sbb kalau mkn lebih, nnt luaran dia sembuh,tp dalaman dia blum lagi..tu yg menyebabkan sakit kalau bergerak,buang air besar,etc.

saya jugak elakkan angkat menda2 berat utk avoid rasa sakit.bykkan makan sayur,buah-buahan n madu..tu je yg saya amalkan..alhamdulillah.lps tu ok..


Posted on: 2009/11/2 9:37
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: luka jahitan 60 hr still x baik
#9
Rakan Setia
Info
hai...
eeee...bila teringat balik zaman kena toreh menoreh tuuu...adoiiyaaaaaaiiii....saya dulu...huk...huk...huk...sakitnya...kena jahit sampai punggung...time nak buang air besar...mak aaaiii...seksi sungguh rasanya....siap kena amik ubat picit kat punggung tuu...uiiii...tu pun nak buang air besar...seriau sangat...saya dulu pakai set salindah...ada ubat cam air...sapu kat flower kita...dlm 2 minggu kot dah baik...tu pun sebab mak saya tegur bila jalan laju jer...dulu time sakit...terkedek2 jalan...dari depan nak ke dapur...lambat betul sampainya...ni dah baik sket...uiii..kemain lagi jalannya...keh..keh...keh...saya ada makan ikan haruan gak..
belasah je laaa....apa yang mak saya masak...kena makan..nanti mak saya marah...mak saya jenis yang pantang stail tradisional nyer...jgn nak curik2 makan...kompom kena punya...so..saya dengan paksa relanya...mengikut je laa..cakap komandor kat umah tu...ni bln 12 ni nak bersalin...hahahahaa...sudah ada terasa ngeri2nye....cayok2 laaaa...

Posted on: 2009/11/2 9:54
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: luka jahitan 60 hr still x baik
#10
Rakan Setia
Info
hye sume..

sy pon nk cite xperience sy gak..ehehe..sy bersalin bln 5 aritu..luka epi tu mmg lmbt baik...dkt 2 bln gak..sbb sy kena jaitan yg agak byk le jgk..mula2 lps bsalin tu cek tgk mcm ok je jaitan die..alhamdulillah la..tp hari ke 8 baby admit ward sbb jaundice. asik bangkit duduk je dr katil hosp yg tinggi tu..tb2 mlm tu time mandi rase pedih2 kat bwh..n bile cek tgk luke yg blkg tu mcm ternganga cket...patut la pedih.....

tp sy x brani g cek doc. sy biarkan je luka tu baik sniri...myb x byk sgt kot..dats why bleh thn lg..cume rase x selesa yg amat sgt la...tiap2 kali nak mandi n buang air besar rase mcm nak ngamuk!!!gram sgt sbb sakit n x selesa...

punye la lmbt nk baik..mase nak abis pantang tu, my mom belikan GAMOGEN..alhamdulillah...3-4 hari je luka dah baik! kalau x b4 tu, punye la smpi dkt sbln lbh luka x kering2...kalau tau awal2 lg sy dh mkn GAMOGEN tu..cpt btul luke baik..

Posted on: 2009/11/2 10:55
_________________
Free breastfeeding infos & tips...

IN THE NAME OF LOVE...

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image