Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
32 user(s) are online (25 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 32

more...

Members Baru
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






Tips baby cepat jalan
#1
Kenalan Baru
Info
Hi semua,

Nak mintak kongsi pengalaman lah..
Bagaimana nak latih baby tatih or jalan dgn cepat?
skrg ni bile suruh baby tatih.. dia kejap je..
pastu nk duduk aje..
malas nk jalan rasenye
baby sy dah 10 mths.
7 mths dah start merangkak dgn laju
8+ mths dah jalan menyusur meja
lepas mandi sy akan urut kaki dia..
ape lg tips eh nak bg kaki dia kuat?

Posted on: 2009/11/30 16:42
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Tips baby cepat jalan
#2
Rakan Setia
Info
Hi teddy213

Jika mak saya dia akan nasihatkan bawak anak jalan atas rumput pendek yang ada air embun, biasanya waktu pagi2 la sebelum matahari naik tinggi...Saya pun tak selalu buat pun kerana pada saya take it naturally, masanya akan sampai jua untuk anak berjalan tegap, berlari dan seterusnya. Yang pasti kita akan merindui saat2 mereka sepanjang melalui proses membesar.

Posted on: 2009/11/30 17:04
_________________
Catatan perjalanan penyusuanku
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Tips baby cepat jalan
#3
Rakan Karib
Info
hi..kalau anak2 saya..saya let it be je..hehe..anak first start berjalan setahun sebulan, anak second lambat sikit setahun tiga bulan..tp takde masalah anak jalan cepat ke lambat. mybe faktor fizikal pon penyebab die jalan lmbat. cm badan berisi ker...saya pon enjoy tgk anak2 membesar. no rush... ;). ataupun leh try walker to wagon yg tolak2 tu..

Posted on: 2009/11/30 23:41
_________________
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Tips baby cepat jalan
#4
Rakan Setia
Info

Salam teddy213,

Tak perlu risau tentang baby cepat jalan or lambat jalan, setiap baby development nya lain², ada yg cepat..ada yang lambat. Macam my son 1 y 5 m baru bley jalan. Mcm² saya buat, tapi klo dia tak bersedia nak berjalan nak buat mcm mana kan, tak bley nak paksa.

Tips utk cepat jln...mcm yg nnorita78 suggestkan
bawak anak jalan atas rumput pendek yang ada air embun.

Posted on: 2009/12/1 9:13
_________________
Original ImageOriginal Image
Original Image
[url=http://sharingiscaring-fiza.blogspot.c...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Tips baby cepat jalan
#5
Rakan Setia
Info
Quote:

Fiza79 wrote:
mcm yg nnorita78 suggestkan bawak anak jalan atas rumput pendek yang ada air embun.


igtkan kat area cni jer petua ni upanya rata2 errkk.. rasanya hal ni tak perlu risau just let it be..cukup time berjalan bb ni akan bgn berjalan sendiri..haaa time tu puas kepong la plak.. nak shoppg kat supermarket pun susah

my 1st son berjalan time 9bln, 10bln mmg cekap..adknya 1thn 2mgu belum cekap berjalan..tp raya br ni ada bb yg sebaya ngan dia jgak berjalan dia pun diri2 n jlan dlm 5lgkah jgak la sblm ni 1 2 dh duduk..then jemput kat umah BS ptg smlm BS bg tau dh jln..mama pun teruja jgak ler terus beli selipar cos sblm ni pakai kasut yg tapak lain tu jer..mmg sonok kan tgk anak2 membesar

Posted on: 2009/12/1 9:29
_________________
it's my life
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Tips baby cepat jalan
#6
Rakan Setia
Info
baik bg dia jalan sendiri...klu dia sendiri dia develop keberanian diri..klu paksa nnt tak nature..tp klu sekadar mbantu tips ain pun sama mcm mommies kat atas..tp ain tak pernah la buat..mana la larat nak bwk anak pg2 turun apartment tgkt 7 ni..hahaha..

satu lagi masa ain kursus asas kanak2 dia kata semakin meningkat umur kanak2 semakin besar besar la tanggung jawab org dewasa..ramai ingat bila dah pandai jalan senang ati,tp bnyk la kerja yg kt nak buat..so biar la bb jalan ikut pengalaman n pbelajaran yg dia observe sendiri

Posted on: 2009/12/1 9:34
_________________
view my blog at http://recyclebook.blogspot.com/
http://ainrahmad.blogspot.com/
[url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Tips baby cepat jalan
#7
Rakan Arif
Info
slm..btl kt kengkawan..anak ni development die lain2 kan.mcm anak mizah tang gigi mmg lambat..skrg msk 10 bln baru tumbuh sebatang gigi tu pun x naik habis lagi..merangkak dgn btl time 9bln lebih..yg die tau mengombat (ala2 combat hehe)...tp dh start tunjuk terror nk jln lepas tgn sekarang ni xmau org pegang..pandai amik tgn atok die suruh bwk jln2..tp sbnrnye tgk xble lg nk jln hati je beso hihi..xpe teddy213..ade anak kwn tu dh sethn lebih br jln..kdg2 bkn pe ank kite tu rase gayat nk pijak tanah kot

Posted on: 2009/12/1 9:38
_________________

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Tips baby cepat jalan
#8
Rakan Setia
Info
salam... citer bab ank berjalan...my doter, ngam2 setahun setengah (7/11/09) dia jalan betul2, lani dah blajar berlari. x larat pulak nk kejarnye, g pasaraya asyik nyorok dlm baju2 yg tergantung...bg sy biarlah dia jln sndiri jgn paksa. byk gak petua sy dapat, cthnya jln atas embun pg; libas betis ank ngn ikan haruan; urut badan dia tp sy xbuat pun

Posted on: 2009/12/1 14:00
_________________
nak tahu camner nak tambah susu bdn?? sila PM ku...

nak BELI/JUAL rumah, nk buat AGREEMENT, WASIAT, SAMAN, ACCIDENT...sila PM daku......
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Tips baby cepat jalan
#9
Rakan Setia
Info
Ni bukan la petua tapi apa yang saya praktikkan..Anak saya yang no 2 dah jalan jatuh² umur 9 bulan and berjalan sepenuhnya tanpa bantuan waktu usia 11 bulan .Cara saya waktu mengandung lagi banyak makan makanan yang kalsium tinggi.lahir je setiap pagi dan malam sambil sapu losyen buat urutan bayi yang macam Johnson & Johnson ajar.pastu goyang²kan kaki dia buat cam tendang sambil baring ,utk kuatkan otot kaki dia.Waktu dia dah pandai merangkak cuba letak kan brg mainan yang terang and bunyi kat tempat yang tinggi daripada yang dia boleh jankau utk merangsang dia utk berdiri,bila dia dah berdiri plak tarik brg yang dia nak capai sedikit² utk mengerakkan dia kehadapan.buat selalu untuk menguatkan kaki dia..kalau bawak gi swimming suruh hubby pegang baby ,kita kocak kan air dengan kaki dia,sambil tu boleh ajar renang sekali...ini yang saya selalu praktikan kat anak² saya..alhamdullillah perkembangan dia cepat dari meniarap ,merangkak,berdiri dan berjalan,seterusnya berlari..tetapi ingat jangan terlalu memaksa bayi dan lakukan setiap pengajaran buat macam suatu permainan.Satu lagi jangan lupa peluk cium and puji dia bila dia berjaya buat setiap apa yang kita ajarkan...

December Promotion Freestyle RM15++,PISA RM14++ less than retail price,Swing RM640,Harmony RM199
http://letgoproduct.blogspot.com

photography package
http://artcamerawork.blogspot.com

Posted on: 2009/12/1 14:32
_________________
Original ImageOriginal Image
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image