Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
43 user(s) are online (23 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 43

more...

Members Baru
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 »


Pengalaman makan pil clomid
#1
Rakan Arif
Info
Assalamualaikum,

Nak tanya ada tak antara mommies yang menggunakan bantuan clomid untuk pregnant? Ceritakan lah pengalaman...

Saya baru nak try makan clomid nih tapi nak taulah jugak chances of getting pregnant.

Thanks

Posted on: 2006/6/30 14:08
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman makan pil clomid
#2
Rakan Arif
Info
Wa`alaikumussalam....

Mummy27, saya takde pengalaman makan pil tu..cuma curious, kenapa u nak makan pil tu... your baby kecik lagi....

Sorry....kalau tak nak jawab pun tak pe gak... but i personally think u should go natural selagi takde perkara yg mendesak.. sebab drugs ni, tak yah lah makan kalau tak perlu, pasti ada je yg tak bagusnya... cuma research proven atau tak je....

Posted on: 2006/6/30 14:12
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman makan pil clomid
#3
Rakan Arif
Info
waalaikumsalam mummy27,

Diba penah makan clomid tu, 2 kali rasanya. Tu pun dr.suggest lepas teropong satu badan. . lepas makan tu, dia akan bagi date sekian2 hari utk check keadaan/kesuburan telur. Time tau telur tu tak bebrapa elok membesar, frus jee.. tapi lepas tu amik lagi clomid tapi dh tak pegi jumpa Dr. dahh..Takut kuciwa lagi..try method lain jugak sambil2 tu.. ALHAMDULILLAH after 2-3bulan, diba disahkan positive. Ni tatau la nk cakap samada clomid ni membantu or cara tradidional tu membantu Yg pasti, semua atas kehendakNya. My auntie pun try makan clomid ni. nampak perubahan jugak badan dia, bertambah2 'comel'.Tapi belum ada rezeki lagi sampai sekarang.

Posted on: 2006/6/30 15:09
_________________
Buah Hati Mama http://diba79.fotopages.com

MusLiMaH SwiMSuiT , Tudung, Blouse dll
http://www.butikputeri.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman makan pil clomid
#4
Rakan Istimewa
Info
Wasalam mummy27,

I penah amik clomid. Masalah I ialah I have retroverted uterus ataupun rahim I terbalik, facing ke belakang. I have no fertility issues cuma kedudukan rahim aje. So, my gynae (Dr Jemilah Mahmood at that time, now I dah tukar ke Dr Ashar, hubby dia) suggested for me to take clomid. This is to make sure that my eggs are healthy and instead of one egg, may be there would be more eggs to fertilized.

Alhamdulillah, after 3 months gitu I got pregnant.

Masa ambil clomid tu,badan I ok aje. Cuma a bit panas. And time you subur, mmg byk lendir2 keluar. Lendir2 yang menandakan you tgh subur.

Nway, for my 2nd & 3rd I tak amik clomid already cos we finally found the best position on how to conceive baby. So, sapa2 ade masalah retroverted uterus/rahim terbalik, could private message me.

Panjang lah plaks tulis.

Posted on: 2006/6/30 18:47
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman makan pil clomid
#5
Kenalan Baru
Info
Waalaikumsalam,

I penah makan pil ni for 5 cycle of period.... sbb masa tu i dah kawin for 1 year tapi x de ape2....sedara pun dah ramai tanya soalan "cepu emas" tu....i and huby pun mengambil keputusan tuk jumpe dr...first dia bagi pil....lepas tu i wat HSG tuk check i punye saluran tersumbat ke tak.....pas tu i kene amik injection sblm buat IUI (permanian beradas)..
tapi sekali je dan tak berhasil..

akhirnya, tanpa bantuan apa2, i pun berjaya conceive...
dan telah bersalin pada akhir bulan 5 lepas.

semua ini, rezeki tuhan. hehe.

mamaampang,
kasilah tau posisi tu, manalah tau berguna utk masa akan datang....









Posted on: 2006/7/1 10:04
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman makan pil clomid
#6
Rakan Arif
Info
Mamarayyan tunggu hampir dua tahun untuk conceive.. First time pregnant lepas 6 months kahwin, miscarriaged. Pas tu tunggu dekat setahun, still tak ada apa-apa, mamarayyan jumpa Dr Hamid Arshat untuk rawatan. It turned out that Mamarayyan ada PCO atau POS (Polycystic Ovaries Syndrome). Kaedah rawatan 1)Clomid, kalau tak berhasil, 2)Tebuk ovaries supaya telur dapat release. Mamarayyan ambil clomid dan ikut kiraan doktor, waktu subur mamarayyan masa tu pulak hubby ada flight 2 minggu di Johannesburg dan Argentina. Nak tak nak, mamarayyan ikut hubby kerja. Alhamdulillah pada 2 Jan 2005 mamarayyan disahkankan pregnant. Jadi mamarayyan ambil satu cycle saja. Rayyan lahir pada 1 Sep 2005.

Posted on: 2006/7/1 22:50
_________________
Original ImageOriginal Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman makan pil clomid
#7
Rakan Arif
Info
Thanks all for your stories. As for me, cerita nya begini....In the year 2000 got married and hubby tak nak anak lagi sebab kami baru habis belajar. So cool it ajer lah.
Then tahun 2002 try and try nak setahun tak berjaya so gi lah jumpa doc. Doc kasi clomid for about 5 cycles. Dalam masa yg sama sebab tak sabar lagi try lah urutlah, reflecsologi... semualah.. Then, Doctor tebuk and teropong,rupa nya period back flow.... So doctor try to stop my period. Buat sekali sahaja tapi period tak stop ... so macam petanda lah bagi saya, so tak continue.Try urut lagi and refexsology. Finally tukar Doctor .. dia nak buat operation nak clearkan tuibs yg dikatakan sumbat and nak betulkan womb ( yg dikatakan terbalik sketlah)....Doctor kata lepas operation kena "puasa" for a month... so kami pun bersama lah before operation. Kebetulan lak tuh masa subur... lepas operation sah mengandung. Alhamdullillah baby tak effected by this operation.... entah2 operation pun tak perlu sebab saya pregnant sebelum operation..... . So kalau org tanya macam maner u pregnant .... entahlah Kuasa Yang Maha Esa

UmmuAhmads, disebabkan susah nak pregnant ( belum ada rezeki kot) saya pun buat perancangan awal. Anak pertama dapat selepas usaha 3 tahun. Tulah sebab saya makan Clomid. So that I know bila waktu subur. Tapi i rasa my problem is that i am always stressed out.

Diba 79, Camne cara tradisional tuh?

MamaAmpang, baru i perasan hari nih yg clomid nih buat kita rasa panas. Dah lah cuaca pun panas heheheh

Mamarayyan, best nye Rayyan was made overseaslah kan....

Thanks again all.... I hope clomids works for me this time Insya Allah

Posted on: 2006/7/3 11:22
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman makan pil clomid
#8
Rakan Istimewa
Info
Nak cerita tu boleh tapi malu la plaks. Kang nanti channel XXX plaks.

Mummy27, nanti lah saya private msg awak.

Anyway, bila saya plan nak pregnant (3 months b4) saya akan start folic acid, Vitamin E and multi vitamin to make sure that my egg will b healthy. Plus, my hubby pun mkn Vitamin E. Vitamin E is good for your hormon. This is prescribe by my gynae.

So,
Egg healthy + sperm healthy = healthy baby


Posted on: 2006/7/3 14:47
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman makan pil clomid
#9
Rakan Arif
Info
Mummyampang, kata nak private message... nak tau lah jugak cite apa?

Anyway, updates on me and having a new baby... hari tuh doctor check ada 2 egg and kalau dua2 disenyawakan.... yeay insyaAllah dapat lah twins... doakan ye mums..

Posted on: 2006/7/12 11:39
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Pengalaman makan pil clomid
#10
Rakan Arif
Info
mummy 27,

diba urut , tapi dia kata lagi elok mandi bunga , mula2 tu x nak mandi bunga.. orang kata Khurafat.. Dia siap pesan, kita buat ni mintak ngan Allah, cuma mandi bunga ni salah satu cara je.. Sebab desperado sangat, ikut je la.. masa mandi tu tak berhenti2 doa, pastu ckp kat hati... aku bkn menyekutukan Tuhan...

huhhu... mcmni kira ok ke??Rasa nyesal pulak

Alhamdulillah, utk yg 2nd ni Allah mudahkan...

Posted on: 2006/7/12 12:00
_________________
Buah Hati Mama http://diba79.fotopages.com

MusLiMaH SwiMSuiT , Tudung, Blouse dll
http://www.butikputeri.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image