Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
42 user(s) are online (27 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 42

more...

Members Baru
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




« 1 2 3 4 (5) 6 »


Re: Baby tak nak BF...tolong saya
#12
Rakan Setia
Info
nak tanya susu S26 ni keluar mana eh?

kita x penah nmpk or terperasan lak kat giant/ tesco....coz bb topup ngan dumex jer.....

susu tu soya based ker?

Posted on: 2006/7/14 11:43
_________________
Original ImageOriginal Image

Esya's Jurnal
My Life Story
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby tak nak BF...tolong saya
#11
Rakan Istimewa
Info
hhmm ..i also give my bb s26 biasa but after 2 month when i start working sbb ebm tak cukup....1 big can can last about 2 1/2 month sbb use if not enough ebm aje.....lepas tu beli s26 gold .....(sbb baru perasaan ada s26 gold!) then bb refuse to drink pulal...bau dia tak harum sgt compare to yg biasa(for me lah) then beli balik yg biasa tu...nak pulak dia minum!!!!!hhmm...l sekarang da dua tin -satu gold and satu biasa- yg gold tak laku !!! .......nantilah kalau refuse lagi bagi ka SIL je lah ........last week dia pandai pulak refuse ebm!!!!! nasib dah ok dah sekarang....tapi tak minum susu as usual !!!! risau i.....
memeng betul bb 5 mths above ni pandai taste!!!!

Posted on: 2006/7/14 11:40
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby tak nak BF...tolong saya
#10
Rakan Karib
Info
bila baca tetimoni momies suma pasal susu lactogen ni kan...say pun nak share gak my experince ngan lactogen...saya start top up irfan with formula milik masa dia dh umur sethun 3 bulan kot...saya try with ensential..dia oklah ]ngan susu tu..lagipun dia minum x banyak sangat coz siang hari campur ngan ebm saya..mlm memang direct feedinglah...last months kot saya boleh plak terpenganruh nak beli lactogen(ni saya rasa memang my big mistake)..terus dia x nak minum susu dlm botol lagi...mula 2 dia reject formula milk dari bottle..tp my ebm boleh layan lagi...but this week my ebm from bottel pun dia x nak jugak...tulah yg paling tensen rasanya..saya suruh bibik masuk dlm cup dia...dia boleh tgk colour apa yg kat cup tu..and then bila tgk susu..dia terus geleng...tp kalau direct feeding memang x tolaklah...tu yg saya pening tu skrang ni..nasib baik dia nak yogurt...nak sedapkan hati...saya ckp cukup kot keprluan kalsium dia coz dia mkn yogurt ..saya dh tukar susu ensesntial balik pun dia x nak jugak...may be nak try s26 plak...tp ada jual tin kecil ke s26 ni...takut dh beli dia x nak plak

tp memang x tahulah nak buat mcm mana ni skrang...kiranya now irfan memang x minum susu siang hari unless saya balik during lunch time...nak perah pun dh x semangat dah coz dia x nak minum pun...tp saya still perah jugalah(nak hilangkan rasa bersalah)...cam ner nak buat eh...risaunya....

Posted on: 2006/7/14 11:37
_________________
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby tak nak BF...tolong saya
#9
Rakan Arif
Info
momidanial... S26 gold memanglah sedap...sebab harga dia pun sedap jugak...hehehe....
Masa saya bersalin dulu ada gak dpt free tin kecik S26 gold tu... 3-4 hari pertama masa susu badan belum banyak, ada lah jugak bagi kat my baby... but I guess kalau masa tu dia belum pandai bezakan rasa dia... so after separuh tin kecik tu digunakan... i manage to fully bf my baby... Alhamdulillah.
So to those mothers yg baby reject bm... try to guna method cam Ina buat tu... and lepas ni jgn lagi bagi baby formula yg 'sedap' ni kalau tak nak masalah ni berulang lagi... baby yg dah umur 5-6 bulan ni memang pandai rasa...

Posted on: 2006/7/14 11:22
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby tak nak BF...tolong saya
#8
Rakan Istimewa
Info
testimoni susu?
dhia dulu dari kecik enfapro, enfalac now enfagrow/delilac
dina lak penah try enfapro tak sesuai, now bebelac ec jelah..

*takpekan bagitahu cenggini

Posted on: 2006/7/14 11:17
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby tak nak BF...tolong saya
#7
Rakan Arif
Info
hai mamalynn.... Ina hr tu pun camtu.... usahkan direct malah susu Ina pun tak nak. Sampai de EBM yg kena buang. Sampai bengkak2 breast ni tahan susu yg dah penuh.

Tp alhamdulillah, Ina cuba campurkan susu Ina kat dlm mkn2 Alya dan campur sekali dgn susu formula. Pastu Ina ambik cuti 2 hr, dr situ Ina memang tak bg Alya guna botol. Memang paksa dia direct, bila dah dahaga memang dia sedut... sejak hr tu Alya mula balik direct bf. Walaupun skrg ni Ina pulak yg terpaksa nak kena hentikan susuan ibu pd Alya sbb Ina dah mengandung lg. Dan de masalah kandungan gula rendah dlm darah.

Semoga cara Ina dpt membantu....

Posted on: 2006/7/14 11:12
_________________
Original ImageOriginal Image

Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby tak nak BF...tolong saya
#6
Rakan Istimewa
Info
ha..ckp psl susu formula punyer testimoni ni...i mmg bg bb minum S26 gold mula2 dulu..tp ada ler satu mlm tu tak perasan susu dah abih...so suh hubby pi carik susu kat kedai..tp sbb dah mlm..mana ada lg kedai yg bukak melainkan 7eleven..hubby pon tgh desprate beli ler susu Lactogen tin kecik..tp biler blk i bancuh ler bg bb...bole dia buang je botol tu..tak mo...sabo je la..i panik ler..mana nak cari S26 tgh2 mlm buta ni kan....menangis ler bb satu mlm..smpi tertido..esok pepagi kitorang terus pi beli S26 tu..sabo je la..br dia nak minum ms tu..eeii..panik betui kitorang mlm tu...mak marah sbb ckp i suka last minute bleh tak perasan susuS26 tu dah abis..teruk betui...
so,skrg mmg jenis beli skali 6 tin besar utk satu bulan terus...rabak RM300!
agaknyer..mmg susu S26 tu mmg sedap kot...serik nak bg susu lain lg dah lps tu

Posted on: 2006/7/14 11:11
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby tak nak BF...tolong saya
#5
Rakan Arif
Info
Topic ni macam dah ada beberapa kali... tapi tak ingat kat mana & tak jumpa lak bila cari. Anyway, i noticed that those yg mengadu baby tak nak breast milk ni biasanya dah start campur ngan formula. Usually those yg memang exclusive takde masalah ni. So i guess mungkin ada setengah susu formula memang sedap? Biasalah diaorg ni pandai sgt nak lakukan susu formula diaorang ni....
Mungkin kita perlu buat testimoni... susu apa yg ada ibu2 kat sini bagi baby, but baby still tak reject & prefer breastmilk kan...?? Walaupun baby semua mungkin ada yg suka taste lain (different baby prefer different brand) tapi at least kita ada guide line....betul tak?
Dulu masa anak first, saya memang campur susu bdn & formula. Masa b4 6 months.... dia ok je.... tapi bila dia 6 months... konon2 tukar lah yg utk 6 months ke atas. Even though brand sama gak (Bebelac)... after that, terus dia tak mo susu badan... because of the taste! So bila anak saya yg kedua ni... saya memang dpt fully bf dia... but lately bila umur dia nak masuk setahun & dah mula period ni, ada kalanya mlm2 tengok cam dia tak cukup susu, cuba bagi dia susu formula (Lactogen)... tapi dia memang tak suka susu tu...dia tetap nak bm... kecuali kalau dah lapar sgt2 maybe lah kot. Sorry ek...panjang lak....

Posted on: 2006/7/14 10:52
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby tak nak BF...tolong saya
#4
Rakan Istimewa
Info
hhmmm
i pun sedih juga ni......dah lah bb tak nak minum ebm mlm2 lepas tu kalu direct bf langsung tak tunjuk muka (pusing the other side) rindu sgt2
semalam bawa bb pergi klinik sbb batuk (macam mana tak boleh kena...ni mesti mama makan benda sejuk) doctoe kata ada vitamin utk increase selera baby...... ah! tapi tak ambik!!!!! macam mana ni ????

Posted on: 2006/7/14 10:35
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Baby tak nak BF...tolong saya
#3
Rakan Setia
Info
Ari tu kita pun ada ajukan soalan ni, cuba tengok forum, topik dia lebih krg sama....

Posted on: 2006/7/14 10:21
_________________
Original ImageOriginal Image
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




« 1 2 3 4 (5) 6 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image